John Hughes
John Hughes
in ,

John Hughes: Kralj tinejdžerskih filmova 80-ih

John Hughes, najpoznatiji po filmovima: Klub ranoranilaca (1985), Slobodan dan Ferisa Bjulera (1986) i Avioni, vozovi i automobili (1987)…

MANY FILMMAKERS POTRAY TEENAGERS AS IMMORAL AND IGNORANT, WITH PURSUITS THAT ARE PRETTY BASE… BUT I HAVEN’T FOUND THAT TO BE THE CASE. I LISTEN TO KIDS. I RESPECT THEM… SOME OF THEM ARE AS BRIGHT AS ANY OF THE ADULTS I’VE MET.

JOHN HUGHES (1950-2009)

Bob Dilan, Džon Lenon i Pikaso su ličnosti koje on smatra svojim herojima.

BRIAN: Who do I think I am? Who are you? Who are you? … I am a walrus…

The Breakfast Club
John Hughes
The Breakfast Club

Ovaj citat se odnosi na film Klub ranoranilaca, a predstavlja stihove pesme I Am the Walrus, koju izvode Bitlsi. To je jedan od primera koliko je John Hughes obožavao Lenona tj smatrao ga svojim herojem. Hughes izabrao baš tu pesmu možda zato što ta pesma predstavlja ideju samog filma.

CARL:When I was a kid, I wanted to be John Lennon.

The Breakfast Club

Ovo je još jedna replika u filmu kada domar kaže da je hteo da bude John Lennon kad poraste.

FERRIS: I quote John Lennon, ‘I don’t believe in Beatles, I just believe in me.’ Good point there. After all, he was the walrus.

Ferris Bueller’s Day Off

Još jedan film u kome se osećaj uticaj Lennona, scena gde glavni lik čak citira jednog od članova grupe Bitlsa, John Hughesovog heroja. Neki od njegovih likova u njegovim filmovima  pevaju Bitlsove pesme: Anthony Michael Hall peva ”Hey Jude” u filmu Šesnaest svečica (1984), Jon Cryer  ”Love” u Lepotica u ružičastom (1986) i Matthew Broderick ”Twist & Shout” u Slobodan dan Ferisa Bjulera (1986).

Radnja večine filmova je smeštena u Čikagu, jer je odrastao u Northbrook-u a to mesto se ranije zvalo Shermerville, njegova srednja škola se nalazila kod Shermer Road-a i otuda fiktivno mesto: Shermer, Illions.

Pisao je posebne uloge za glumce poput: John Candy (Avioni,vozovi u automobili (1987) i Ujka Bak (1989), Anthony Michael Hall (Šesnaest svečica (1984), Klub ranoranilaca (1985), Čudna nauka (1985), Molly Ringwald (Šesnaest svečica (1984), Klub ranoranilaca (1985) i Lepotica u ljubičastom (1986).

Neki od njegovih filmova 80-ih nose iste nazive kao i pesme:Šesnaest svečica (1984) (Stray cats), Lepotica u ljubičastom (1986) (The Psychadelic Furs) i Ona je trudna (1988) (Dave Wakeling).

ANDREW:We’re all pretty bizarre. Some of are just better at hiding it, that’s all.

The Breakfast Club

Radnja filma se odvija jednog subotnjeg popodneva u školi u predgrađu Čikaga. Petoro tinejdžera tamo odslužuje kaznu zbog ispaljivanja signalne rakete u školskom ormariću i uključivanja školskog alarma. Reč je o grupi dece koja na prvi pogled nemaju mnogo toga zajedničkog…

Glavna uloge: Emilio Estevez, Judd Nelson, Molly Ringwald, Ally Sheedy, Anthony Michael Hall.

John Hughes
FERRIS BUELLERS DAY OFF

Ovaj film koji je snimljen 1985, smatra se jednim od najboljih filmova o srednjoj školi. Hughes je napisao scenario za film u roku od dva dana i to 1982 godine.

John Hughes je prvo imao u planu da film traje dva i po sata, ali su mnoge scene bile isečene. Film je svrstan u 1001 Film koji morate pogledati pre nego što umrete.

Direktor Richard Vernon je dobio ime po liku iz filma  Noć posle napornog dana (1964), film o Bitlsima.

Pre ovog filma, Anthony Michael Hall i Molly Ringwald su glumili u još jednog Hughesovom film: Šesnaest svečica (1984). Kad su se upoznali nisu se slagali, ali su ubrzo shvatili da imaju isti ukus što se tiče muzike.

Lik kojeg tumači Anthony Michael Hall je Brian Johnson,isto kao pevač grupe AC/DC.

Film je trebao da ima tri momka i tri devojke,a na kraju se to svelo na tri momka i dve devojke.

Glavna tema filma je to kako se tinejdžeri bore da budu prihvaćeni od strane drugih i odraslih osoba.Učenici nemaju mnogo toga zajedničkog.Ali, kako god, na kraju filma shvataju da su isti i da nema toliko velike razlike izmedju njih i to sve nakon što su ostavili stereotipe sa strane. Tada su shvatili da su možda više slični nego različiti.

FERRIS:Life moves pretty fast. If you don’t stop and look around once in a while,you could miss it.

Ferris Bueller’s Day Off

On je Ferris Bueller, snalažljivi mladić koji se jednoga dana odlučio malo zabaviti u downtown Chicagu te kako bi izbegao školske obaveze roditeljima je prodao priču o bolesti…

Glavu ulogu tumači Matthew Broderick.

Ovo je najdraži film mnogih tinejdžera, jer svako ponekad poželi da uzme slobodan dan i ne ode u školu,makar to bio način na koji je prikazano u ovom filmu.

John Hughes je i ovaj film napisao za dva dana.

Matthew Broderick je imao 23 godine tokom snimanja iako je igrao lika koji ima 18 godina.

Hughes je uzeo mnoge druge glumce u obzir za ulogu Ferrisa kao:Rob Lowe,Johnny Deep,Tom Cruise,Robert Downey Jr.,Jim Carrey. Hughes je odmah razmišljao o Brodericku dok je pisao scenario, kao što je radio i sa drugim glumcima.

Hughes je čak jedno vreme pisao pod pseudonimom ”Edmond Dantes”.

Njegovi filmovi ostaju zapamćeni po originalnim tinejdžerskim temama u kojima se pronalaze deca 80-ih iako sada predstavljaju samo jednu prošlost u svetu filma:

NESHVAĆENI TINEJDŽERI

”You see us as you want to see us  – in the simplest terms, in the most convenient definitions. But what we found out is that each one of us is a brain… and an athlete… and a basket case… a princess… and a criminal.

Does that answer your question?”

The Breakfast Club

”I’m not particularly concerned with whether or  not you like me, because I live to like you and… and I can’t like you anymore.”

Pretty in Pink

”Donger’s here for five hours, and he’s got somebody. I live here my whole life, and I’m like a disease.”

Sixteen Candles

STEOREOTIPI

Kroz svoje filmove prikazuje kako je odrastanje mnogo kompikovano i drugačije nego što to izgleda.

”We can deal with shame, death is a much deeper issue.”

Weird Science

”I’m not going to sit on my ass as the events that affect me unfold to determine the course of my life. I’m going to take a stand. I’m going to defend it. Right or wrong, I’m going to defend it.”

Ferris Bueller’s Day Off

Jednim delom, njegovi filmovi ostaju relevantni do samog kraja…

Report

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Written by Ljubica Babić

Tajkun 9. epizoda

Ksenija bira između Vlada i brata u 9. epizodi serije Tajkun

Na dokovima Njujorka

Analiza filma: Na dokovima Njujorka (On the Waterfront)