TV Politika - delovi špica emisija iz perioda 1997-1999.
Izvor: YT Screenshotovi sa kanala „Retro Televizija", „Arhivid" i „Xciter79"
in , , ,

TV Politika – rođendani 1997 – 2000.

Za kraj serijala o istorijatu TV Politike donosimo vam priču o tome kako je ova televizija proslavljala rođendane 1997 – 2000. godine, kada su uspeli da povrate poverenje gledalaca atraktivnim sadržajima.

Dvadeset i osmog juna 1997. godine, TV Politika je za svoj sedmi rođendan gledaoce počastila novim vizuelnim identitetom, novim džinglovima, novom programskom koncepcijom i novim špicama najpopularnijih programskih sadržaja tada najmlađeg ogranka najstarije novinske kuće i tada najveće holding korporacije u Srbiji.

Špica za najavu programa TV Politike uvedena 1997. godine

Sedmi rođendan je ova TV stanica proslavila emitovanjem dokumentarnog filma „I posle sedam godina…”, koji je emitovan u 20 časova i 30 minuta u okviru kog je prikazan način na koji je ova televizija realizovala svoj program, kao i dogodovštine iza objektiva. Sagovornici su bili: generalni direktor „Politike AD” Hadži Dragan Antić, glavni i odgovorni urednik RTV Politike Goran Kozić, direktorka marketing službe Mirjana Zečević, kao i brojni saradnici.
Još jedna poslastica za gledaoce je bila i rođendansko izdanje kultne autorske emisije Biljane Vilimon „Galerija tajni”, emitovanoj sa početkom od 23 sata, u okviru koje je gostovala TV kritičar Branka Otašević.
Isto tako, tog 28. juna 1997. godine, TV Politika je krenula i sa emitovanjem dvosatnog satelitskog programa, koji se emitovao subotom od 8.50 do 10.50 časova.Još jedna bitna promena ticala se i promene termina centralnih informativnih emisija ove TV kuće – sva tri izdanja polusatnih informativnih emisija pod nazivom „Dan” su dobila nove termine od 16, 19 i 22 sata, čime je TV Politika počela da se bori sa dnevnicima drugih TV kuća, koje su sa emitovanjem centralnih informativnih emisija započinjale u navedenim terminima.
Tokom radne sedmice, program je u to vreme počinjao sa emitovanjem u 14 časova, serije su dobile termin od 20 časova, a dnevni termin za večernji film je vraćen na 23 sata. Svake večeri od 18 časova i 50 minuta bio je emitovan kratkometražni crtani film.
Okosnicu prajm-tajm termina su predstavljale emisije iz ciklusa „Sedam zvezda TV Politika”, koje su se emitovale svakodnevno od 21 sat (o kojim emisijama se radi, napomenuli smo u petom delu priče), a kultura je dobila širi prostor kroz emisije „Apostrof” (emitovao se od ponedeljka do subote u 22.55), namenjen prikazivanju portreta jednog od kulturnih poslenika, i „Komision kulture” (nedeljom od 20.30), koja je donosila prikaz tri dominantna događaja koja su obeležila prethodnu sedmicu.

Svakodnevni termin od 19 časova i 30 minuta je bio rezervisan za sledeće sadržaje: „Mobil E” (ponedeljkom), „Veče u Metropolitenu” (utorkom), „Musica viva” (sredom); baletski i muzički prikaz (četvrtom), džez muzika (petkom i subotom), i dokumentarni program (nedeljom), koji je dobio i još jedan termin – ponedeljkom od 20 časova. Posle višemesečne pauze, na program se vratila i emisija „Paket aranžman”, koja se u to vreme emitovala petkom od 20 minuta iza ponoći.
Pripremljena je i još jedna nova emisija, „Nedeljni ritam” Gordane Predić, koja se emitovala nedeljom od 16.30 do 18.00 časova, dok je taj vremenski raspon ostalim danima bio rezervisan za film.Osmi i deseti rođendan (1998/2000)

U osmi rođendan, TV Politika je ušla sa serijalom dokumentarnih emisija „Politika govori”, koje su bile emitovane jednom mesečno, počev od 25. januara 1998. godine. Iako je bilo planirano da se serijal emituje do 2004. godine, dalju realizaciju je sprečilo bombardovanje. Bilo kako bilo, u ovom serijalu, koji je imao za zadatak da poveže 95. godišnjicu dnevnog lista „Politika”, obeleženoj 1999. godine, sa 100. godišnjicom, planiranom za 2004. godinu, govorili su ljudi koji su pisali za istoimeni dnevni list. U periodu od 28. juna do 3. jula 1998, osmi rođendan je obeležen reprizom najpopularnijih sadržaja iz dokumentarnog programa Politikine TV kuće.


Što se desetog rođendana tiče, on je 28. juna 2000. godine obeležen „Maratonom filmova iznenađenja” u rasponu od podneva do šest sati ujutru.


Kraj serijala.
Tekst kompletno napisao: RetroPressAdria (uskoro pod novim imenom „Sve nostalgično”)
Izvor: RTVForum.net

Report

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jedini izlaz - psihološki triler Andjelka Prpic

JEDINI IZLAZ – Psihološki triler sa Anđelkom Prpić ove jeseni kao film i serija

Dream team nova serija telekom srbija

DREAM TEAM – Počinje snimanje nove humorističke serije o fudbalu