TV Politika - 30 godina - 1997 - 2000
Zvezde TV Politike od 1997. do 2000.
in , ,

TV Politika – Ponovni uspon (1997 – 2000.)

Došla je na red i 1997. godina. Usred velikih političkih nemira, na njeno čelo je došao Goran Kozić i odmah izvršio revolucionarne promene u programskoj šemi. One su potrajale sve do bombardovanja, kada je uspostavljena i druga šema, u potpunosti sastavljena od vesti i piratskih kopija aktuelnih filmskih hitova. Ovo je priča o periodu kada je Politikinom TV kućom upravljao navedeni dotični gospodin.

Početkom 1997. godine se jedan deo zaposlenih pobunio zbog zakasnelih plata i loših uslova rada na TV Politici, zbog čega je redukovan broj zaposlenih, a količina programa je smanjena tako da je program od februara 1997. godine radnim danima započinjao u 13, a vikendom u 12 časova. Jedan od štrajkača je bio i Zoran Lazarević, voditelj kultne muzičke emisije „Paket aranžman”, zbog čega je na pola godine bio sklonjen sa ekrana te TV.

Revolucionarne promene u programskoj šemi su izvršene na sedmi rođendan ove TV stanice, 28. juna 1997. godine, i to sa novim vizuelnim identitetom, novom programskom koncepcijom i promenjenim terminima pojedinih programskih sadržaja, među kojima su se našli i novi termini emitovanja centralne informativne emisije „Dan” u 16, 19 i 22 sata. Neizbežan je bio i ciklus autorskih emisija „Sedam Politikinih TV zvezda” u okviru kog su svako veče u 21 sat bile emitovane autorske emisije Snežane Dakić („U trendu” – ponedeljkom), Mirjane Dragović („Iks” – utorkom), Marijane Trninić („Rikošet” – sredom), Olivere Kovačević („Večeras slobodni” – četvrtkom), Aleksandre Vuković („Kenozoik” – petkom), Kozićeve sadašnje supruge Aide Đedović („Vašar taštine” – subotom) i Tanje Stevanović („Jači pol” – nedeljom).
Jula 1997. godine se „Paket aranžman” vratio na Politikin program, najpre petkom u 20 minuta iza ponoći, a potom je premešten na ponedeljak u 23 sata, a uveden je i nedeljni popodnevni magazin „Nedeljni ritam” Gordane Predić, koji se emitovao, razume se, nedeljom od 16.30 do 18.45.


Emisija “Galerija tajni” iz 1998. godine

Druga promena je urađena na jesen 1997. godine, uvođenjem marketinškog programa „TV dućan”, koji se radnim danima emitovao od 9 do 14 časova, a vikendom od 9 do 11 u kombinaciji sa pregledom vesti i prelistavanjem najnovijih izdanja kuće „Politika” u emisiji „Kolporter”. Ono što je još bitno, jeste da su kratke vesti na svaki sat bile emitovane tokom celog trajanja programa.
Nakon kratkotrajnog prebivanja na Televiziji Pink tokom prve polovine 1996. godine, ekipa Muzičke televizije Srbije je tokom 1997. godine pojačala redove TV Politike za koju je utorkom spremala tri sata programa – od 23 sata do 2 sata iza ponoći, da bi 1998. godine dobili još širi prostor emitovanjem polusatnih programskih fragmenata sredom i petkom od 23 sata, kao i uvođenjem dnevne muzičke top-liste „Toplomer” radnim danima od 18.40 časova. Time je dnevni termin za film od 23 sata krajem februara 1998. godine ukinut, a umesto njega su taj termin popunile muzičke emisije, gde promene termina nije bila pošteđena ni emisija „Stop! Vreme je za pop i rok”, koja se od marta 1998. godine emitovala četvrtkom u 23 sata. Sportski magazin „Meč lopta” je u to vreme dobio duže izdanje tokom srede i nedelje.

Da termin od 23 sata za film u potpunosti nije bio ukinut, govori i činjenica da je petak od 23 sata do ranih jutarnjih sati bio rezervisan za mini filmski maraton.

Bilo je tu i još inovacija u programu, od kojih su najznačajnije uvođenje „Politikinog TV zabavnika” septembra 1998. godine, kao i dnevni pregled sportskih vesti tokom jeseni 1998. godine u sklopu emitovanja centralnih informativnih emisija na svaki sat vremena.


Šema je potpuno bila poremećena za vreme bombardovanja. Dvadeset i trećeg marta 1999. godine, kada se naslućivao početak bombardovanja, TV Politika je startovala sa 24-časovnim emitovanjem programa koji se u potpunosti sastojao od pregleda najvažnijih događaja dana kroz emisije „Vesti” i „Dan”, sve to isprepletano sa piratskim kopijama najnovijih filmskih hitova. Tada su i svi prezenteri i novinari ove kuće, bez obzira na programsko opredeljenje, premešteni u redakciju informativnog programa da bi radili vesti, koje su nekad trajale pola sata, nekad pet minuta, a nekad i po sat vremena.

Nakon petog oktobra, TV Politika je počela da preživljava najcrnje dane zahvaljujući novoj vladajućoj političkoj garnituri, koja je očerupala njene sastavne delove, pa i televiziju. Sam televizijski ogranak ove kuće je umro u mukama, o čemu ćemo više pričati u petom delu, dok će zadnjih pet nastavaka biti posvećeno načinima na koji je TV Politika proslavila četvrti, peti, šesti, sedmi, osmi i deseti rođendan.


U petom delu: Umiranje u mukama (2000 – 2010.)
Tekst napisao: RetroPressAdria
Izvori: RTVForum.net/Wikipedia

Report

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Crni bombarder – duh koji hoda (recenzija)

Tate - Epizoda 85

Tate 85. epizoda – Noć kod Bambulovića