Film i serija KOŠARE
Film i serija KOŠARE
in ,

Prva klapa filma i serije “Košare” Balše Đoga

Pre nekoliko dana je pala prva klapa film i serije “Košare” u Leskovcu pod rediteljskom palicom Balše Đoga.

Film i serija “Košare” će prikazati podvig Vojske Republike Srbije tokom NATO agresije počeo je da se snima danas u Leskovcu. Prva klapa je pala u kasarni “Jablanica” a zatim je ekipa nastavila sa snimanjem na novoj lokaciji u kasarni u Donjem Sinkovcu “Vojvoda Petar Bojović”.

Reditelj Balša Đogo istakao je da ovaj poduhvat svi koje rade na njemu doživljavaju kao vrstu duhovnog spomenika srpskim vojnicima koji su se tokom NATO bombardovanja 1999. godine, do posljednjeg trena, 82 dana hrabro borili na karauli Košare, na granici Srbije sa Albanijom.

Na Veliki petak, 9. aprila 1999. godine, udružene snage OVK, regularne vojske Albanije i NATO-a, koji su davali vazdušnu podršku, pokrenule su veliku ofanzivu na karaulu Košare, na granici tadašnje SRJ i Albanije.

Najveći deo srpskih snaga na Košarama činili su vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka koji su u proseku imali između 19 godina i 20 godina, a borili su se i Srbi dobrovoljci iz inostranstva i Kozaci.

Neprijatelj je bio višestruko nadmoćniji, pa se nešto više od 1.000 srpskih vojnika branilo od napada neprijatelja, koji je brojio između 5.000 i 6.000 Albanaca.

Poginulo je 108 srpskih vojnika, od kojih 18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista i 24 dobrovoljca, među kojima i jedan ruski dobrovoljac.

Srpska vojska je odolijevala napadima sve do 14. juna 1999. godine, kada se po Kumanovskom sporazumu povukla sa Kosova i Metohije.

Film i serija “Košare” nastaje po scenariju Đorđa Milosavljevića, Strahinje Radetića i Đoga, a ključne uloge tumače: Jovan JovanovićLuka GrbićViktor SavićNikola Kojo i Milica StefanovićMilena RadulovićMiloš SamolovAleksandar RadojičićMladen SoviljVladan GajovićMilorad KaporMiloš Biković, Vuk Kostić, Pavle Mensur

Film i seriju produciraju Omega Production (producenti Nemanja Mićić i Vladan Anđelković) i Telekom Srbije. Uz Filmski centar Srbije, podršku ovom projektu od nacionalnog značaja dalo je i Ministarstvo odbrane Republike Srbije.  Snimanje filma (i serije) će trajtati do početka decembra 2020. godine na mnoobrojnim lokacijama u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj (Bosni i Hercegovini).

Pratite nas i na društvenim mrežama – FacebookTwitterInstagramYoutube.

Report

What do you think?

One Comment

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Written by TVINEMANIA

Najnovije vesti, najave, sinopsisi i ostale informacije iz sveta domaćih i stranih serija i filmova. Pratite nas i na društvenim mrežama. Dobrodošli! #tvinemania

Milojev dar

Milojev dar – Novi film višestruko nagrađivane rediteljke Branke Bešević Gajić

SERIJA BELEŽNICA

BELEŽNICA – Prva srpska supernatural serija