Čuvari Formule
Čuvari Formule // Film Dragana Bjelogrlića
in ,

ČUVARI FORMULE – Novi Bjelogrlićev film

Dragan Bjelogrlić se priprema da snima novi film pod nazivom “Čuvari formule” koji će prikazati prvi slučaj transplantacije koštane srži u svetu, odnosno spasavanje pet srpskih nuklearnih naučnika nakon incidenta u Institutu Boris Kidrič 1958.

Film Čuvati formule, koji će biti rađen po motivima romana Rascepi, Gorana Milašinovića, prikazaće priču o petorici srpskih naučnika koji su spašeni transplantacijom koštane srži u Parizu, u prvoj takvoj operaciji u svetu. Petoro francuskih građana dobrovoljno se javilo da našim fizičarima doniraju koštanu srž, na taj način rizikujući sopstveni život jer su svi dotadašnji pokušaji transplantacije imali smrtne ishode i za davaoce i za primaoce.

“Veliki je izazov rekonstruisati tu epohu, rekonstruisati vreme gvozdene zavese, podeljenosti sveta na istok i zapad. Prica je komplaksna i jedan veliki projekat, jedan koji mi je najznacajniji koji spremam.”

Dragan Bjelogrlić

SINOPSIS: “Naši naucnici koji su radili u Vinci 1958. godine, ona je bila jedna od retkih nuklearnih instituta tada u svetu, jedan od pet. Radili su, tad to što se nije znalo, na tajnom projektu atomska bomba. I nažalost se ozračili, otišli su preko gvozdene zavese u Pariz. Profesor Mate je uradio prvu transplataciju koštane srži.

Veličina tog poduhvata je bila to što su ti ljudi koji su tada donirali koštanu srž, ti Francuzi, oni su to uradili na sopstvenu odgovornost ne razmišljajuci da li će da prežive donirajući svoju koštanu srž.

Srećom, svi su preživeli, nažalost Života Vranic, najmladi naučnik bio jako ozračen. Profesofu Mate je trebalo dosta dugo da ubedi sve da ipak idu u transplataciju koštane srži. Da je sve urađeno 7 dana ranije, Mate smatra da bi Života preživeo.”

Ono čime se najviše bavimo u “Čuvarima formule” jeste nesvakidašnja, par ekselans priča o ljudskoj humanosti i empatiji koja je za širu domaću i svetsku javnost ostala nepoznata. Ne bismo želeli da iskušamo da li bi to danas bilo moguće. Zato je cilj filma da ukaže na to da smo svi mi deo formule života i da niko od nas u životu ne zna da li će biti u situaciji da produži život.

Bjelogrlić

Projekat koji je nedavno podržao Filmski centar Srbije na konkursu za razvoj scenarija, govori o pokušaju naučnika krajem pedesetih godina prošlog veka da na institutu u Vinči naprave atomsku bombu, a iza cele tajne operacije stajao je Josip Broz Tito.

Report

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Written by TVINEMANIA

Najnovije vesti, najave, sinopsisi i ostale informacije iz sveta domaćih i stranih serija i filmova. Pratite nas i na društvenim mrežama. Dobrodošli! #tvinemania

Preživeti Beograd Epizoda 37 PINK

Preživeti Beograd 37. epizoda – Žanko ne odustaje

Kutak uspomena

Kutak uspomena – Serijal o domaćim glasovnim glumcima