Budi Bog s nama Miloš Bikovic
Budi Bog s nama Miloš Bikovic
in , ,

Miloš Biković kao Boško Tokin u filmu “Budi Bog s nama”

Film “Budi Bog s nama“, reditelja Slobodana Šijana, prikazaće život vizuelnog umetnika i reditelja Boška Tokina koga igra Miloš Biković.

Film producira produkcijska kuća „Gargantua Films” i producent Marko Paljić.

U pitanju je film o Bošku Tokinu (1894-1953), vizuelnom umetniku i reditelju prvog srpskog avangardnog filma i snimanju prvog avangardnog filma na ovim prostorima – “Budi Bog s nama”.

Upoznaćemo Beograd iz zlatnog doba dvadesetih godina prošlog veka, Beograd avangarde, dadaizma, futurizma i zenitizma; Beograd koji je tada smatran Parizom na Balkanu. 

Boška Tokina, kao što je i prethodno najavljeno, tumači Miloš Biković, a pored njega, u filmu glume i Sloboda Mićalović, Goran Bogdan, Viktor Savić, Marko Janketić, Miloš Samolov

Sam film nije nekakva istorijski potkovana biografija određenog umetnika, već je više fantazija o sudbini intelektulaca u promenljivim vremenima.

Slobodan Šijan, reditelj.

Film je rađen po scenariju Biljane Maksić, Vladimira Mančića i samog Šijana.

Ključni Šijanovi saradnici su još i direktor fotografije Dušan Ivanović, scenografkinja Jelena Milinović i kostimografkinja Bojana Nikitović. Muziku za film komponuje čuvena slovenačka grupa Lajbah.

Zadatak kulture jeste da sačuva sećanja, jer kultura jeste neko sublimisano sećanje… Smatram da je ovo važan film jer mi imamo vrlo bogatu tradiciju i istoriju, ali kinematografija, s obzirom da je to vrlo skup sport, ne može da isprati našu istoriju i naše kulturno bogatstvo.

Miloš Biković

Koliko je snimanje filma “Budi Bog s nama” bilo bitno, govori i činjenica da je u njega bila uključena cela elita tadašnje države, od Ive Andrića, Miloša Crnjanjskog, Tina Ujevića, pa sve do Žanke Stokić, Ite Rine, Kralja Aleksandra, Tita i mnogih drugih znamenitih ličnosti naše istorije.

Report

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Written by TVINEMANIA

Najnovije vesti, najave, sinopsisi i ostale informacije iz sveta domaćih i stranih serija i filmova. Pratite nas i na društvenim mrežama. Dobrodošli! #tvinemania

Vuk Kostić / Ubice mog oca & Južni vetar

Vuk Kostić: Danju sam bio Aleksandar, noću Sparta

Telopi TV Politika iz 1995. i 1996. godine

TV Politika: peti i šesti rođendan (1995/1996.)