KORIDOR 92 - VUK KOSTIĆ RTS
KORIDOR 92 - VUK KOSTIĆ RTS
in ,

KORIDOR 92 – Druga faza snimanja dokumentarno-igranog filma

Snimanje dokumentarno-igranog filma “Koridor 92”, autorke Slađane Zarić, je nastavljeno i ušlo u drugu fazu. Film radi se u koprodukciji Radio-televizije Srbije, Televizije Republike Srpske i Vojnofilmskog centra „Zastava film“.

Vojna operacija Koridor trajala je od 28. juna do 6. oktobra 1992. godine na prostoru Posavine. U akciji su poginula 273 borca Vojske Republike Srpske, a ranjeno je 1.918 boraca.

Svaki od objekata kasarne u Rumi adaptiran je kako bi podsećao na uslove u kojima su vodile borbe za probijanje Puta života odnosno koridora koji spaja istočni i zapadni deo Republike Srpske.  

Iz Rume, snimanje će se preseliti na Pasuljanske a zatim i okolinu Vršca a za potrebe filma gotovo u skvakoj od scena koristiće se različita pirotehnička sredstava. Prethodno u Banjaluci, snimljene su ispovesti oko 80 učesnika borbi. 

Film hronološki prati dešavanja, od prelaska hrvatske vojske preko Save, formiranja logora, stradanja Srba u Odžaku, Derventi i pogibije 32 vojnika iz Vojne pošte Vranje. Uz svedoke, u filmu učestvuju i glumci iz Srbije i Republike Srpske.

„Nisam puno igrao istorijskih likova, ova tri svrstavam u njih, to je velika čast, igrao sam kod Srdana u Krugovima i Aleksandra u pozorištu, to ima posebnu težinu a pristao sam odmah jer ja vodim računa o tome“, kaže glumac Vuk Kostić.

„Nije rađen film o Koridoru, ja sam tada bio mlad ali se sećam kakva je euforija vladila, koliko je ljudi išlo u akciju i znalo se da je to od životne važnosti i svi su uložili maksimalno truda da to uspe“, dodao je glumac Slobodan Perišić. 

Izvor: RTS

Report

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Written by TVINEMANIA

Najnovije vesti, najave, sinopsisi i ostale informacije iz sveta domaćih i stranih serija i filmova. Pratite nas i na društvenim mrežama. Dobrodošli! #tvinemania

Igra sudbine 102. epizoda PRVA

Igra sudbine 102. epizoda – Aleksa je u komi!

IME NARODA

Film “Ime naroda” otvara FESTIVAL EVROPSKOG FILMA PALIĆ