IME NARODA
IME NARODA
in

Film “Ime naroda” otvara FESTIVAL EVROPSKOG FILMA PALIĆ

Festival evropskog filma Palić, koji se ove godine održava od 8. do 14. avgusta, biće svečano otvoren na Letnjoj pozornici premijerom filma „Ime naroda” našeg proslavljenog reditelja Darka Bajića, u produkciji kuće Zillion Film i uz pokroviteljstvo Vlade AP Vojvodine. Ovo ostvarenje je istorijska saga o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka.

Svetozar Miletić bio je ugledni advokat, član ugarskog parlamenta i doživotan borac za prava i nezavisnost Srba u austrougarskoj Vojvodini. Nakon što je više puta politički osuđivan, njegovu borbu nastavljaju njegova ćerka, prva žena novinar u Srbiji – Milica Miletić i Jaša Tomić, Miletićev naslednik u Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci koji će i proglasiti prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. Ovo je priča o njima i njihovoj borbi.

Reditelj: Darko Bajić
Scenario: Milovan Vitezović
Producent: Lazar Ristovski
Izvršni producent: Zoran Janković
Urednik filma: Slobodan Terzić
Direktor fotografije: Zoran Jovanović S.A.S.
Scenograf: Dejan Anđelković
Kostimograf: Boris Čakširan
Masker: Aleksandar Rasinac

Uloge:

Ljubomir Bandović, Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević , Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić, Dragan Petrović Pele, Radovan Vujović, Ana Franić ,Arpad Mesaroš, Atila Girić, Aleksandar Matić, Ivan Bekjarev, Jovan Ristovski, Pavle Mensur, Isidora Janković…

,,Dramski tekst Milovana Vitezovića nije samo izvrsna scenaristička podloga za film, koja poštujući žanr biografsko istorijskog filma, osvetljava deo srpske istorije, to je monumentalna drama o nepokolebljivoj čovekovoj veri u svoje ideale. Istrajnost u borbi za očuvanje tradicije i posebnosti srpskog naroda, jeste svetlost koja obasjava i nadahnjuje buduća pokoljenja.

Film o Svetozaru Miletiću priča je o borcu koji traži pravdu za svoj narod, ali i o uticaju moćnih da stvaraju i prekrajaju istoriju. Film je ispričan kroz vizuru Svetozareve ćerke Milice koja ne samo što je očuvala ideale svoga oca, već je bila jedna od pionirki u borbi za emancipaciju žena, kako na Balkanu tako i u svetu.

Miličina perspektiva donosi slojevitije i dublje razmevanje epohe i društvenih odnosa 19. veka koji predstavljaju temelje moderne srpske države . Njenom snagom, Milica je uspela da prevaziđe ne samo svoje intimne sukobe i lokalne političke igre koje nastoje da ponište sve za šta se zalagao Svetozar Milietić, već i agresiju velikih evropskih sila čiji se interesi slamaju preko naroda na Balkanu. Ona se svojom borbom ustoličila kao istinska heroina u istoriji srpskog naroda. ’’

reditelj, Darko Bajić.

O samoj premijeri na Festivalu Evropskog filma Palić, Lazar Ristovski je rekao:

„Palić je veliki festival. Premijera i otvaranje ovako značajnog festivala našim filmom je sigurno priznanje za nas, i adut za festival. Najbolje je kada su obe strane zadovoljne. Ja sam ovde dolazio i kao glumac više puta jer je moja karijera u pravom smislu internacionalna, što ovaj festival i odlikuje u programskom smislu”.

Glavnu ulogu u filmu igra Ljubomir Bandović. Jedan od naših najpoznatijih glumaca smatra kako se potvrdila činjenica da mi o svojim velikanima malo znamo, a da je ono što je širem auditorijumu dostupno od podataka šturo i „radi reda”.

O svojoj pripremi za ulogu Svetozara Miletića, kao i značaju ove istorijske ličnosti, kaže:

„Pokušavao sam da iz njegovih tekstova, u njegovoj misli, naslutim o kakvom se čoveku radi. Fascinantno je mnogo toga u vezi sa Miletićem i njegovom porodicom. Pre svega odnos sa ćerkom Milicom, njegova vera u nju i njene potencijale, ogromna ljubav prema njenom nekonvencionalnom, a opet čistom načinu življenja… Vera u ideju, prijatelje Jovu Zmaja i Polita. Odlučnost i snaga. Nepotkupljivost. Vrednosti koje danas gladuju u podrumu. I na sve to dodajte ogromnu energiju koju je posedovao, dobićete opasnog čoveka, slobodnog i sposobnog”.

View this post on Instagram

IME NARODA otvara Palićki festival 8. avgusta. Svetozar Miletić bio je ugledni advokat, član ugarskog parlamenta i doživotan borac za prava i nezavisnost Srba u austrougarskoj Vojvodini. Nakon što je više puta politički osuđivan, njegovu borbu nastavljaju njegova ćerka, prva žena novinar u Srbiji – Milica Miletić i Jaša Tomić, Miletićev naslednik u Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci koji će i proglasiti prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. Ovo je priča o njima i njihovoj borbi. Uloge: Ljubomir Bandović, Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević , Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić, Dragan Petrović Pele, Radovan Vujović, Ana Franić ,Arpad Mesaroš, Atila Girić, Aleksandar Matić, Ivan Bekjarev, Jovan Ristovski, Pavle Mensur, Isidora Janković… ,,Dramski tekst Milovana Vitezovića nije samo izvrsna scenaristička podloga za film, koja poštujući žanr biografsko istorijskog filma, osvetljava deo srpske istorije, to je monumentalna drama o nepokolebljivoj čovekovoj veri u svoje ideale. Istrajnost u borbi za očuvanje tradicije i posebnosti srpskog naroda, jeste svetlost koja obasjava i nadahnjuje buduća pokoljenja. Film o Svetozaru Miletiću priča je o borcu koji traži pravdu za svoj narod, ali i o uticaju moćnih da stvaraju i prekrajaju istoriju. Film je ispričan kroz vizuru Svetozareve ćerke Milice koja ne samo što je očuvala ideale svoga oca, već je bila jedna od pionirki u borbi za emancipaciju žena, kako na Balkanu tako i u svetu. Miličina perspektiva donosi slojevitije i dublje razmevanje epohe i društvenih odnosa 19. veka koji predstavljaju temelje moderne srpske države . Njenom snagom, Milica je uspela da prevaziđe ne samo svoje intimne sukobe i lokalne političke igre koje nastoje da ponište sve za šta se zalagao Svetozar Milietić, već i agresiju velikih evropskih sila čiji se interesi slamaju preko naroda na Balkanu. Ona se svojom borbom ustoličila kao istinska heroina u istoriji srpskog naroda. ’’ reditelj, Darko Bajić. #ImeNaroda #SvetozarMiletic #OceviSlobode @zillionfilm

A post shared by TVINEMANIA.RS (@tvinemania) on

Izvor: palicfilmfestival

Report

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Written by TVINEMANIA

Najnovije vesti, najave, sinopsisi i ostale informacije iz sveta domaćih i stranih serija i filmova. Pratite nas i na društvenim mrežama. Dobrodošli! #tvinemania

KORIDOR 92 - VUK KOSTIĆ RTS

KORIDOR 92 – Druga faza snimanja dokumentarno-igranog filma

Mamuze, krv, prasina sa aromom spageta-špageti vestern u svetu filma

Mamuze, krv, prasina sa aromom spageta-špageti vestern u svetu filma