in , ,

Otvorena Vrata – Srećan 20. rodjendan!

Pre tačno 20 godina, na današnji dan (25. novembra 1994. godine), počelo je emitovanje prve epizode “Moja porodica“, sada već kultne serije Otvorena Vrata.

Prvi srpski sitcom, koji je u početku naišao da negodovanje kod dela publike, kasnije je doživeo veliki uspeh. Kreatori serije bili su Miloš Radović i Biljana Srbljanović, koji su napisali i osnovni koncept nastavka serijala. Najavna špica ove serije bila je prva 3D špica snimana i emitovana u Srbiji, a prve dve sezone su snimane samo jednom kamerom.

„Svetislave nasmeši se – da nasmejan pogledaš smrti u oči.“ – Vesna Trivalić – Katarina Anđelić Cakana

Uprkos teškim vremenima u kojima je ova serija nastala, uspela je gledaocima da skrene misli sa mračnih tema tog doba. Prvi čovek koji je prepoznao pravi kvalitet bio je tadašnji generalni direktor RTS-a, Milorad Vučelić koji je prilikom gledanja prve epizode uzviknuo „Ovako izgleda budućnost televizije!” , a zatim odobrio emitovanje.

„Jao pa ja sam zaboravio da sam bolestan. Ja moram da legnem…“ – Nikola Đuričko – Vojkan Jakovljević

Epizode su se sukcesivno snimane, zato što su se osluškivale reakcije režima. Zbog predstavljanja posrnule srpske kulture i političke scene devedesetih godina, serija je doživela veliku cenzuru, pa je posle 33. epizode serija ukinuta.  Produkcija je o svom trošku snimila 34. epizodu da bi imali zaokružen broj. Ta poslednja epizoda  je emitovana 14. jula 1995. godine, iako je scenario za još epizoda bio napisan.

otvorena-vrata
Ekipa serije Otvorena Vrata – ’94/’95

Tema ove očaravajuće serije je da samohrana majka Katarina živi sa dvoje maloletne dece u zajedničkom stanu sa bratom i njegovom ćerkom. Katarina je konceptualna umetnica koja ne živi od svoje umetnosti, već od prodaje sigurnosnih vrata “One touch lock”. Ipak, vrata stana stalno su otvorena i u svakoj epizodi kroz njih ulaze (često i kroz prozor) najneverovatniji likovi: bivši muž, komšije, rođaci, prijatelji, udvarači, prevaranti i usputni prolaznici – stvarajući od njene kuće cirkus.

„Je l ovaj ima uverenje da je lud ili mogu odmah da ga bijem?“ – Bojana Maljević – Ana Anđelić

Pošto je sitcom “Otvorena vrata” započeo prikazivanje u ratno vreme, u Srbiji obeleženoj sankcijama, hiperinflacijom, uvođenjem demokratije, ubijanjem demokratije… Naizgled eskapistička, serija je jasno obeležila duh vremena, kroz humor čije se replike citiraju dan- danas.

Nove epizode serije imaju istu nameru – da obeleže duh novog vremena u kom nastaju, pričajući seriju netipičnih priča o našim posebnim junacima ali i o nama samima. Nakon 18 godina pauze, serija se vratila na naše male ekrane. Ekipa se ponovo okupila i opet nas osvojila naša simpatije. Snimljene su 2 nove sezone i 36 epizoda. Ovim povratkom i popularnošću koju su stekli, dokazali su da je moguće zadržati kvalitet serije i posle skoro 2 decenije.

Ekipa serije Otvorena Vrata - '13/'14

Ekipa serije Otvorena Vrata – ’13/’14

Tema nastavka je: Dragoslav je renovirao stan u kojem je živeo sam sa sinom Vojkanom, da bi namamio bivšu ženu Katarinu da se useli u taj novi, konceptualno-umetnički prostor, osmišljen samo za nju. Međutim, pored Katarine odmah se useljavaju i njen brat Bata sa kćerkom Anom, a potom i nekadašnji komšija Ugrinović. Tako da se stvari ne odvijaju kako je Dragoslav planirao. I tu počinje nastavak naše komedije. Treća sezona je imala 16 epizoda, a odmah je usledila i četvrta sezona.

[hdplay id=67]

Ovog proleća gledali smo 10 epizoda četvrte sezone, u kojima smo videli kako se porodica Anđelić-Jakovljević danas bori protiv kiča i šunda; zašto se Keti poziva na Prava deteta i povelju UN; kakvu pozorišnu predstavu pravi Cakana i zašto je ljudima ulaz zabranjen; šta se dogodi kada nam u goste dođe literarni junak i može li lektira da ubije; da li postoje Parakulturne formacije i čemu služe; zašto je Dragoslav osnovao gerilski pokret i ko mu se priključio.

Poslednja epizoda četvrte sezone koja je emitovana u julu bila je ”Pravda za Voju”. U okviru četvrte sezone, snimljeno je još 10 epizoda koje je trebalo da budu prikazane u septembru, ali je programska šema izmenjena.

Ono što nas očekuje o novim epizoda možete videti u sledećoj najavi:

[hdplay id=57]

Nazivi novih 10 epizoda koje treba da gledamo su:

27. Prinčevi i princeze – bljaks 

Inserti: Car je go” i ”A sunem vam ga dunem?

Insert: Jugoslovenske dramske pečurke

28. Život nije neobajka

29. Raskoljnikov

30. Tabloid

31. Tajfun

32. Stara srpska reč za Prajd

Insert: Šta to radiš Svetislave?” i ”Administrativna granica razgraničenja”

33. Napred u devedesete

Insert: Množina režima

Insert: ”20 Godina – Devedesete”

34. Turbo medij

Insert: Je l’ ovo bio performans ili je mislim bio… performans?

Insert: Zar mi nismo druga grupa?

Insert ”Medijski mrak i mrak kao takav”

35. Džingl bels

36. Mladenci

Sve dosadašnje epizode iz treće i četvrte sezone možete pogledajti na sledećem LINKu.

Nadamo se da će uslediti i peta sezona, koja će nastaviti da nam kroz humor dočarava realnost sadašnjeg doba.

Otvorena Vrata

Produkciji Monte Royal Pictures i ekipi serije Otvorena Vrata želimo srećan 20. rodjendan i da nove epizode budu uskoro emitovane!

– Tvinemania

Close up of reel of movie film

Report

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Written by TVINEMANIA

Najnovije vesti, najave, sinopsisi i ostale informacije iz sveta domaćih i stranih serija i filmova. Pratite nas i na društvenim mrežama. Dobrodošli! #tvinemania

Bićemo Prvaci Sveta – Završeno snimanje filma

Jagodići – Oproštajni Valcer nije poslednja sezona?