Detalji sa snimanja filma „Nož"
Detalji sa snimanja „Noža"
in , ,

Završeno snimanje filma „Nož”: Premijera u januaru (1998)

Oktobar 1998: Posle dvomesečnog snimanja reditelj Miroslav Lekić završio je „sliku” svog novog filma „Nož”. Reč je o projektu čija se premijera iz više razloga s nestrpljenjem očekuje.

Prošle nedelje u studiju „Avala filma” u Košutnjaku, na istom mestu gde je pre nepuna dva meseca i počelo, završeno je snimanje novog domaćeg filma „Nož”. Kao što verovatno zainteresovani već znaju, ovaj projekat zanimljiv je iz nekoliko razloga. Na prvom mestu, reč je o ekranizaciji istoimenog vrlo čitanog romana Vuka Draškovića, koji je, za ovu priliku, dobio i svoj filmski dodatak – radnja se, naime, prenosi u današnje vreme i sadrži sve one događaje koje je, nažalost, autor romana predvideo pre desetak godina.

„Nož” je, osim toga, prvi film koji posle višegodišnje pauze snima jedan od naših najboljih glumaca srednje generacije, Žarko Laušević. Njemu je poverena glavna uloga – Alija Osmanović – a partneri su mu Bojana Maljević, Aleksandar Berček, Ljiljana Blagojević, Dragan Nikolić, Josif Tatić, Nebojša Bakočević, Nenad Jezdić, Bata Živojinović, Nikola Kojo, Svetozar Cvetković, Petar Božović i drugi.

Ništa manje zanimljiva nije ni produkcijska strana ovog posla. Jer, producentska kuća „Monte Royal Pictures” – na čijem čelu se nalazi Bojan Maljević – ne krije velike ambicije vezane uz film „Nož”. Još na početku snimanja, koje se bez većih problema odvijalo tokom leta na lokacijama u Beogradu, Hercegovini i Deliblatskoj peščari, on je novinarima stavio do znanja da je „Nož” projekat kakav se u filmskom smislu poželeti može: svega tu ima – istorije, drame, tragedije, ljubavi, tananih ljudskih odnosa, velikih i malih zabluda čije posledice svi trpimo na ovim prostorima. I, naravno, strašnih zločina koji su tako karakteristični za ovaj deo Balkana… Sve to podrazumeva da je reditelju Miroslavu Lekiću valjalo obezbediti maksimalne uslove za rad ne bi li se veliki produkcijski projekat pretvorio u bogat umetnički film. Koliko se može čuti, sve vodi ka tome da se u tome uspelo, ali će, naravno, o „Nožu” moći da se sudi tek posle premijere – zakazane za januar 1999. godine.

Tekst originalno napisala: N. O. (Nevenka Opačić)

Obrada celokupnog materijala: RetroPressAdria za Tvinemania.rs

(„Radio TV Revija”, 3 – 9. oktobar 1998.)

Čitajte o aktuelnostima iz prošlosti koji nisu vezani samo za rad televizije i filma na sajtu retropressadria.rs, a pratite nas i na FB i Instagram stranici.

Report

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

U pripremi serija “Porodica” o Miloševićima i serija “Močvara”

Teodora se suočava sa Nikolom u 19. epizodi serije Crveni mesec