in ,

Vere i zavere – Epizoda 1 – Sinopsis i najave

U nedelju, 13. marta u 21h na Radio-televiziji Vojvodine, premijerno će biti prikazana prva epizoda dugoiščekivane serije Vere i zavere, koja je na ekran konačno pretočila jedno delo Aleksandra Tišme.

Ekranizacija romana Vere i zavere obuhvata ukupno 12 epizoda, a emitovanje serije počinje 13. marta u 21 čas, na Prvom programu Radio-televizije Vojvodine.

Serija Vere i zavere nastala je prema istoimenom romanu najznačajnijeg novosadskog savremenog književnika – Aleksandra Tišme (1924–2003). Radnja romana objavljenog 1983. godine smeštena je u novosadski milje, i u njemu su na Tišmin, prepoznatljivo zreo, oštar i beskompromisan način, prožete decenije – 40-te, 50-te i rane 60-te godine dvadesetog veka – u kojima je Novi Sad prolazio kroz značajne političke, društvene i etničke promene, kao i one na nivou značenja osnovih pojmova – časti, morala, ljubavi, vere i lične sreće.

Učenici novosadske gimnazije suočeni su sa užasom koji donosi Drugi svetski rat. Novosadska racija se upravo dogodila i većina ljudi je uplašena i zgrožena. Na hodniku škole učenik, Eugen Patak, dobija batine, zato što je Jevrejin. Kada ga Srbin, Sergije Rudić, odbrani, započinje njihovo prijateljstvo. Istovremeno, vidimo da njegovom prijatelju iz detinjstva, Francu Šultajsu, Nemcu, otac, koji je predani fašista i visoki oficir, zabranjuje da se druži sa Srbima. Franc ne podržava očevu ideologiju, ali prihvata žrtvu koja se od njega očekuje. S druge strane, ne slažu se svi Nemci sa Hitlerom. Stari Jakob Lebenshajm tuguje za svojim najboljim prijateljem, zubarom Krausom, Jevrejinom koji je stradao u raciji. Uz podršku jednog sina, suprotstavlja se drugom, koji se priklanja fašizmu, i čija deca Inge i Ditrih, predvode Kulturbunt paradu.

Dvadeset godina kasnije, 1962. Sergije razveden, ima ćerku, i dalje je prijatelj sa Patakom, dok je Inge udata sa Baltazara Šultajsa i žive u Beču.

Produkcija: Radio-televizija Vojvodine

Generalni direktor: Srđan Mihajlović

Direktor programa: Slobodan Arežina

Direktor produkcije: Vanja Kranjac

Izvršna produkcija: “Playground” produkcija

Izvršni producent: Sarita Matijević

Direktor serije: Milan Stojanović

Reditelji: Ivan Živković, Žanko Tomić

Scenario: Đorđe Milosavljević, Žanko Tomić

Kompozitor: Boris Kovač

Uloge tumače:

Goran Bogdan (Sergije Rudić), Nina Janković (Inge Lebenshajm), Nikola Rakočević (Baltazar Šultajs), Bojan Žirović (Eugen Patak), Mira Furlan (Lizaveta Rudić), Dragana Dabović (Magda Stepanov), Ivan Đorđević (Milan Stepanov), Nebojša Dugalić (Albert Šultajs), Draginja Voganjac (Gizela Lebenshajm), Sanja Mikitišin (Boni Šultajs), Valentin Vencel (Jakob Lebenshajm), Saša Torlaković (Dušan Rudić), Mira Banjac (Nadežda Nestorović), Radoje Čupić (Mijušković)…

Izvor: RTV

Report

What do you think?

Written by TVINEMANIA

Najnovije vesti, najave, sinopsisi i ostale informacije iz sveta domaćih i stranih serija i filmova. Pratite nas i na društvenim mrežama. Dobrodošli! #tvinemania

Sindjelići – Sezona 2 / Epizoda 19 – Sinopsis i promo (14.03.2016.)

Sindjelići – Sezona 2 / Epizoda 20 – Sinopsis i promo (16.03.2016.)