in ,

TV premijera filma Bićemo prvaci sveta

Domaći film Bićemo prvaci sveta, od producenata filma Montevideo, premijerno će imati TV premijeruu subotu, 2. januara u 21:05h na Prvom programu RTS-a.

Premijerno na RTS-u, film Bićemo prvaci sveta, priča o četvorici pionira koji su osnovali Jugoslovensku školu košarke i postali zaslužni za razvoj ovog sporta u Evropi – Nebojša Popović (Strahinja Blažić), Borisav Stanković (Aleksandar Radojičić), Radomir Šaper (Miloš Biković) i Aleksandar Nikolić (Marko Janketić).

Centarlni događaj filma Bićemo prvaci sveta je finalna utakmica na Svetskom prvenstvu u Ljubljani 1970. godine, između timova Jugoslavije i Sjedinjenih Američkih Država.

Iz vizure glavnog lika Nebojše Popovića, pratimo razvoj i životni put entuzijasta koji su profesinalizmom, idejama i naporima ostvarili svoj san – prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu, uz ogromnu pomoć istomišljenika iz svih krajeva bivše zemlje.

Film Bićemo prvaci sveta je smešten u dva različita vremenska perioda, u sadašnji i u sećanja Nebojše Popovića.

Životni put aktera počinje još od Drugog svetskog rata i nastavlja se u komunističkoj državi u kojoj jedino u košarci nalaze mesto oslobođeno od politike.

Glavni lik Nebojša Popović, sad u svojim četrdesetim godinama, dolazi u Ljubljanu na finalni triumf vere koju je negovao dvadeset i pet godina, još od kad je košarku igrao u vojničkim čizmamam ili čak bez ikakve obuće.

Istovremeno, pratimo i igrače koji se pripremaju za finalni meč. Najbolji igrač Jugoslavije, legendarni Radivoje Korać, poginuo je godinu dana pre utakmice, a glavni igrač i kapiten tima, Ivo Daneu, povređen je, tako da su nosioci igre mlađi igrači koji će kasnije biti asovi međunarodne košarke.

Sadašnje vreme obiluje ogromnim očekivanjima cele nacije, uključujući i političko vođstvo zemlje, a 23. maj 1970. godine je dan kada je državni tim Jugoslavije konačno osvojio svoju prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Ljubljani posle niza srebrnih odličja.

Pobeda nad američkim timom mnogo je više od sportske pobede. Jugoslavija trijumfuje, u ekstazi zajedništva i patriotizma.

Cela zemlja je u transu. Predsednik Tito je zadovoljan. Naravno, istorija ovoj priči daje gorak ukus uzaludnosti.

U glavnim ulogama: Strahinja Blažić, Aleksandar Radojićić, Miloš Biković, Marko Janketić, Leon Lučev, Iva Babić, Nebojša Dugalić, Sergej Trifunović, Jure Henigman, Goran Bogdan, Katarina Čas, Tamara Dragičević, Nina Janković, Stefan Kapičić, Igor Kovač, Robert Kurbaša, Krešimir Petar Ćosić, Lazar Ristovski, Džon Sevidž.

Režija: Darko Bajić

Izvor: rts.rs

Report

What do you think?

Written by TVINEMANIA

Najnovije vesti, najave, sinopsisi i ostale informacije iz sveta domaćih i stranih serija i filmova. Pratite nas i na društvenim mrežama. Dobrodošli! #tvinemania

Čizmaši – Epizoda 12 – Najava (Finale)

Nova komedija Glavom kroz zid od subote 16.01. na RTS-u (Trejler)