Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :
img

Slike sa snimanja RTS-ove najveće serije “Nemanjići – rađanje kraljevine”

/
/
/

Igrana serija o dinastiji Nemanjić, u režiji Marka Marinkovića i prema scenariju Gordana Mihića, najveći je dosadašnji projekat RTS-a. Jedna od 220 lokacija na kojima će nastajati scene iz velike srpske istorije je Lipovačka šuma, a set koji smo danas imali priliku da posetimo može da se meri sa setovima najboljih svetskih serija.

Novaković je istakao da je ovo verovatno najveća i najobimnija igrana TV serija koju Radio-televizija Srbije radi u svojoj istoriji. „Pre malo više od godinu i po dana smo ušli u pripremu za javni anonimni konkurs za scenario koji je imao radni naslov Krunisanje Stefana Prvovenčanog – prva nemanjićka kraljevina, da bi danas nosila naziv Nemanjići – rađanje kraljevine. Konkurs je bio anoniman da bi svi pisci imali podjednake šanse da upravo njihov tekst bude i realizovan.“

RTS

„Ovaj datum i 800. godišnjica od rađanja prve kraljevine Srbije, u našim profesionalnim životima, jedinstvena je prilika kada ćemo moći ovakvom serijom to i da obeležimo. Nije slučajno da je na javnom anonimnom konkursu upravo Gordan Mihić bio taj čije je ime pročitano kada je otvorena šifra sa njegovom kovertom. Mihić je utkan u kinematografiju i televiziju ove zemlje“, dodao je odgovorni urednik dramskog i serijskog programa RTS-a.

Reditelj Marko Marinković otkriva da serija jeste velika, ali i da su uslovi vrhunski za našu produkcionu situaciju.

„RTS je omogućio celom autorskom timu da kroz dužu pripremu – pošto radimo od maja prošle godine – sagledamo i kroz analizu dođemo do pravih rešenja. Scenaristika Gordana Mihića je zaista bila zahtevna. On je naš vrhunski pisac i zanatlija, a ipak nam je produkciono visoko postavio lestvicu kvaliteta i to je ono sa čime smo se borili i šta smo pripremali. Uspešno savlađujemo i velike akcione scene koje su uporedive sa velikim produkcijama. Lipovačka šuma, gde snimamo, u seriji je grad i selo Stefana Nemanje, a selićemo se i u Sirogojno. Radićemo do polovine avgusta“, objasnio je Marinković.

Reditelj dodaje da čovek koji vodi projekat, a nevidljiv je medijima, Miško Stevanović, nosi teret izvršnog producenta koji upotpunjuje sve setove na kojima će se snimati.

Vojin Ćetković, u glavnoj ulozi kao Stefan Prvovenčani, otkriva da su maske tog vremena, u kojima smo zatekli glumce, autentične i da ne pokušavaju da ih ulepšaju.

RTS
RTS

„Danas smo snimali Stefana Prvovenčanog nakon borbe sa bratom, koji luta šumom, kada ga pronalaze i spasavaju dva izmišljena lika. Sa Nebojšom Glogovcem, koji igra mog brata Vukana, mnogo sam glumio u prošlosti i zadovoljstvo je sa njime raditi. Ne znam koji deo scenarija mi je najzanimljiviji. Uvek kada prvi put pročitam scenario, zapišem sebi najzanimljiviji deo. Iako sam snimao sutradan ujutru, uveče sam ga pročitao u dahu i prosto ne znam šta bih izdvojio“, kaže Ćetković.

Glumica Nada Šargin kaže da u istoriji ima malo informacija o ženama u vreme Nemanjića, ali da su one bile velika podrška, pogotovo ako su njihovi muškarci imali obavezu prema državi i narodu: „Žene su bile mnogo jake, svašta im se dešavalo, za tako nešto je trebalo imati mnogo stabilnosti u sebi. Tako je i moj lik napisan. Raška je podrška, stabilnost, ljubav, jednostavno žena.“

RTS

Predviđeno je da snimanje serije traje četiri meseca, a početak emitovanja planiran je za sam kraj 2017. godine, u kojoj se obeležava 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog.

Izvor: RTS

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Reddit

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar