RTS-ov igrani novogodišnji program za Novu 2001.
RTS je pripremio bogat igrani program za ulazak u Novu 2001. godinu
in , ,

RTS u Novoj 2001: „Luđe od luđeg” i „A sad adio”

Decembar 2000: Drugi deo pregleda novogodišnjeg TV programa za ulazak u Novu 2001. godinu je posvećen igranim sadržajima koje je za tu priliku pripremila Radio-televizija Srbije. Najzanimljiviji su bili: „Luđe od luđeg” Miće Miloševića i „Porodično blago – A sad adio” Siniše Pavića.

„Pisma iz Londona” Borislava Pekića pretočena u neobičnu TV emisiju: „Luđe od luđeg”

Borislav Pekić je u svojim „Pismima iz Londona” pokušao nas da objasni Englezima, a Engleze nama, što je scenaristi i reditelju Mići Miloševiću bilo osnova za snimanje video „farse sa predumišljajem”, kako je nazvana ova novogodišnja TV emisija. Glavne uloge tumače Tihomir Stanić, Nikola Simić, Radmila Živković i Mirjana Bobić-Mojsilović.


Tihomir Stanić kao Borislav Pekić 2000.
Tihomir Stanić u ulozi Borislava Pekića (2000)

Umetnički program Televizije Beograd pripremio je za novogodišnje praznike zanimljivu humorističku emisiju nazvanu „Luđe od luđeg”, čiji je scenarista i reditelj Mića Milošević. Poznati filmski kritičar i reditelj krenuo je tragom „Pisama iz Londona” Borislava Pekića koja i danas, kada je od poslednjih javljanja našeg poznatog književnika proteklo već deset godina, i dalje izgledaju aktuelno, humorno, a na prvom mestu pogađaju pravo u metu naopakog sveta.


Mirjana Bobić-Mojsilović, Radomir Putnik i Tihomir Stanić 2000.
Mirjana Bobić-Mojsilović, urednik dramskog programa Radomir Putnik i glumac Tihomir Stanič (2000)

Mića Milošević kaže da je Pekić upoznavajući nas, preko BBC, sa Englezima, ali i sa nama samima, od „Pisama” načinio kultnu persiflažu neodoljivog šarma. Tako je dobijena slika koja predstavlja groteksni anagram engleskih ekscentričnosti i naših socijalističkih licemernosti, rečju sve „luđe od luđeg”. Zbog svega onoga ono što ćemo ovih dana gledati je, po rečima scenariste i reditelja, video-farsa sa predumišljajem u kojoj Borislava Pekića igra Tihomir Stanić, izvesnog gospodina Džonsa Nikola Simić, a posebno je zanimljivo što se naša poznata novinarka i pisac Mirjana Bobić – Mojsilović pojavljuje u ulozi novinarke.


Mirjana Bobić-Mojsilović 2000.
Novo iskustvo: Mirjana Bobić-Mojsilović (2000)

Direktor fotografije je Vasko Vasović, scenografijom se bavila Dobrila Stevanović, kostimima Aleksandra Aleksandrić a producenti su bili Ljuba Đorđević i Ana Todorov.


Tihomir Stanić i Radmila Živković 2000.
Radmila Živković i Tihomir Stanić u emisiji „Luđe od luđeg” (2000)

Tekst napisala: Nevenka Opačić

Fotografije: N. Pavlović

(„Radio TV Revija”, 30. decembar 2000.)


„Porodično blago” u najluđoj noći: A sad adio, sirotinjo

Predrag Smiljković i Bogoljub Mitić 2000.
U novi milenijum sa Đošom i Špicom: junaci serije „Porodično blago” (2000)

Godina 2000. je na televizijskoj sceni Srbije ostala upamćena po sukobu između Radio-televizije Srbije i producentske kuće „Komuna”, koje su u to vreme zajednički realizovale seriju „Porodično blago”. Razlog je ležao u neizmirenim finansijskim obavezama zbog čega je RTS na jedno vreme obustavio prikazivanje te serije krajem 1999. godine. Dok je RTS na sve načine pokušavao da reši spor, „Komuna” je krajem 1999. godine samostalno ušla u realizaciju deset epizoda snimanih tokom 1999. i 2000. godine, a prikazanih tokom prve polovine 2001. godine, na osnovu čijih motiva je bio napravljen i film „Tajna porodičnog blaga”, zbog čega je uprava RTS-a bila ogorčena.

Najava za rešenje problema, koje je sprovedeno početkom 2001. godine, bila je zajednička realizacija novogodišnjeg televizijskog filma „A sad adio” za koji je Siniša Pavić uobličio scenario dok je bio u bolničkoj postelji, odmah nakon obavljanja hirurške intervencije.


Mina Lazarević i Igor Pervić 2000.
Mina Lazarević i Igor Pervić kao novi lik u „Porodičnom blagu” (2000)

Priču svi znate, ali je vredna podsećanja: Ona prati dogodovštine Đoše (Bogoljub Mitić) i Špica (Predrag Smiljković), sitnih biznismena. U pretpraznično jutro, na jednoj beogradskoj pijaci prodaju prasiće i jelke, dok im posao ne pokvari stari poznanik Lister (Branko Cvejić), novokomponovani bogataš, koji iz čiste pakosti lansira vest da su se pojavili ludi prasići na našem prostoru kao i lude krave u Engleskoj. U toj sveopštoj zavrzlami, Lister sve vreme kontaktira mobilnim telefonom svoje dužnike od kojih traži da mu što pre vrate novac. Uplašen pričom o ludim prasićima koja može loše da se odrazi po njegov biznis, Đoša svoje prasiće koje prodaje i koji već imaju pečat veterinara snabdeva, za svaki slučaj još sa po jednim iz svoje bogate kolekcije pečata, jer zlu ne trebalo on pored sebe uvek ima sve moguće birokratske skalamerije: od potvrde za bolovanje do šengenske vize. Zbog tog drugog pečata, koji je višak, roba mu biva zaplenjena.


Tika Špic i Đoša 2000.
„Mućke” na naš način: Predrag Smiljković kao Tika Špic i Bogoljub Mitić kao Đoša (2000)

Ali, pravedna kazna stiže i Listera koji muvajući se oko tezge sa prasićima i proračunavajući u glavi silne marke koje on duguje drugima, a neki treći duguju njemu, on zaboravlja mobilni telefon. Uzbuđeni Đoša videvši mobilni telefon pomisli da je njegov i mahinalno ga stavlja u džep. Tu počinje prava zavrzlama jer se na taj aparat javljaju Listerovi dužnici koji obaveštavaju da će ostaviti pare, ali se javljaju da potvrde telefon i svi oni od kojih je Lister tražio usluge koje će mu omogućiti da provede nezaboravnu novogodišnju noć: od apartmana u hotelu do zanosne devojke za „poslovnu pratnju”. Tako će nenadano Špic i Đoša upasti u sam vrtlog slatkog života, ali i velike muke, jer će na vrata luksuznog apartmana dolaziti znani i nezvani, ali svako ponešto što je rezultat mutnih radnji sa Listerom.


Eva Ras i Bole Stošić 2000.
Eva Ras i Bole Stošić u novogodišnjem „Porodičnom blagu” (2000)

Od otmenog dočeka Nove godine u apartmanu za Đošu i Špica spas je samo u dramatičnom bekstvu uz presvlačenje u kostime Deda Mraza… Utočište nalaze tamo gde se najbolje osećaju, a to je kafana „Kod mačka”, u kojoj već proslavljaju Novu godinu i ostali junaci „Porodičnog blaga”… Na samom kraju ove namenske komedije, Snežana Savić je u pratnji trubača otpevala hit-pesmu A sad adio iz serije „Vruć vetar”, ovog puta uz izmenjen tekst „Adio, nevolje, adio, besparico, adio, sirotinjo!”

Reditelji ove zanimljive priče su bili Aleksandar Đorđević i Mihajlo Vukobratović, a u novogodišnjoj priči, pored navedenih glumaca, igrali su i ostali bitni glumci iz serije „Porodično blago”: Danilo Lazović, Žika Milenković, Mina Lazarević, Vojin Ćetković, Bole Stošić, Aleksandar Dunić, Radmila Savićević, Eva Ras, Milenko Zablaćanski, Nenad Jezdić…

Tokom novogodišnje večeri, ovaj televizijski film je na Prvom programu bio emitovan u tri bloka od po 20 minuta. U integrali je bio repriziran dva puta: 1. januara u 20.00 i za doček pravoslavne Nove godine, 13. januara.


Vojin Ćetković Deda Mraz 2000.
Vojin Ćetković kao Deda Mraz (2000)

Korišćeni delovi teksta iz časopisa „TV Novosti” iz broja od 27. decembra 2000. i Meri Bilić iz „Radio TV revije” iz broja od 30. decembra 2000.

Fotografije 2, 3, 4 i 5 zabeležio: Milorad Isailović


Obrada celokupnog materijala: RetroPressAdria

NAPOMENA: Tekst je pisan u prošlom vremenu.

U narednom nastavku: Muzički sadržaji na RTS za Novu 2001. godinu – pop, rok i zabavna muzika

Pratite naš sajt retropressadria.rs kao i FB i IG stranicu.

Report

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Srećna Nova 2001: RTS 1, 2 i 3K

RTS u Novoj 2001: I raspevano i razigrano

Najava za 41. epizodu serije Crveni mesec