Srećna Nova 2001: RTS 1, 2 i 3K
Prvi deo posvećen je načinu na koji su RTS 1, 2 i 3K uveli gledaoce u 2001. godinu
in ,

RTS u Novoj 2001: I raspevano i razigrano

Decembar 2000: Bliži se vreme praznika, a redakcija sajta RetroPressAdria je za čitaoce sajta TVinemania priredila jedan specijalan desetodelni pregled novogodišnjeg TV programa najpopularnijih srpskih TV stanica za ulazak u 2001. godinu, prvu u trećem milenijumu. Počinjemo sa uopštenim pregledom onoga što su ime RTS-a pripremile redakcije prva dva programa i Trećeg kanala.

RTS 1 i 2 u novoj 2001: Raspevano i razigrano

Mirjana Bobić-Mojsilović i Tihomir Stanić 2000. godine
Ludo od najluđeg: Mirjana Bobić-Mojsilović i Tika Stanić (2000)

Za izlazak iz politički turbulentne 2000. godine, Radio-televizija Srbije je za novogodišnje praznike priredila mnoštvo prigodnih emisija, pa su prvi januarski dani stoga bili raspevani i razigrani. Po ugledu na stara, dobra vremena, Prvi program RTS je bio rezervisan za kolaž zabavnih emisija, dok su gledaoci Drugog kanala pratili trku sa Novom godinom. Trka je započeta 31. decembra, u 13.00, kada je prvi sekund novog milenijuma stigao na Pacifik, što je zabeležio i RTS. Osim toga, kamere RTS su direktno pratile i dešavanja na trgovima i ulicama Beograda, Niša, Novog Sada…

Centralni novogodišnji sadržaj na Prvom kanalu za ulazak u novi milenijum je bio specijalni TV film „A sad adio”, urađen sa glumcima iz tada popularne serije „Porodično blago”, o kojem će više reči biti u drugom nastavku ovog pregleda. Od igranih sadržaja, RTS je za ulazak u Novu 2001. godinu pripremio i „Svaštaru” Duška Radovića, kao i kratku 35-minutnu komediju „Mili i slatki, moj Đokice” sa pokojnim Miodragom Petrovićem-Čkaljom, njegovom unukom Jovanom Petrović i Mirom Banjac. Takođe, propremljena je i emisija „Luđe od najluđeg” po motivima „Pisama iz tuđine” Borislava Pekića, o kojoj će više reči takođe biti u drugom nastavku.

U skladu sa prazničnom atmosferom, Muzička redakcija je pripremila dvadesetak emisija; među njima su se našli i: snimak koncerta Zubina Mehte u Beogradu, kao i koncert sto mađarskih violinista i popularnih operskih arija. Posle dvogodišnje pauze, RTS je ponovo prenosio tradicionalni novogodišnji koncert iz Beča, prvog januara u podne. Bili su tu prisutni i brojni programi narodne i zabavne muzike, među kojima su se našli šou neprikosnovene kraljice narodne muzike Lepe Lukić (o njemu će biti više reči u četvrtom nastavku pregleda), snimak koncerta „Glasovi izbeglica” koji je Đorđe Balašević imao u Ženevi, kao i snimak koncerta etno-muzike „Balkan projekat”… Na pravoslavni Božić, 7. januara, bio je prikazan snimak raritetnog izvođenja opere „Travijata”, koji je Zubin Mehta poklonio RTS-u. Koncert je snimljen 1995. godine, a Mehta je dirigovao orkestrom RAI. Među pripremljenim sadržajima se našla i emisija izvorne narodne muzike „Večeras gospođo, u kneza na balu”, o kojoj će više reči takođe biti u četvrtom nastavku.

Emisije iz kulture su gledaoce podsetile na najslavnije dane televizije, a tokom prvih januarskih dana su startovala i četiri nova sadržaja: „Vavilon” (o književnosti), „Ikone 90″ (o zloupotrebi naših ikona), „Milenijum” (o fenomenima dvadesetog veka) i „Miks medija” (o ukrštanjima medija).

Redakcija dečjeg programa je za ulazak u 2001. godinu pripremila 17 novih emisija. Jedna od njih je bio i specijalni „Muzički tobogan”, koji je imao svoj 19. novogodišnji specijal kojim je bila najavljena tada nerealizovana 19. sezona ovog popularnog dečjeg muzičkog šoua; o njemu ćete moći više da čitate u trećem nastavku pregleda. Nenad Nenadović je publiku podsetio na junake iz legendarnog serijala igranih minijatura „Laku noć deco” u emisiji „Zvezde dečjeg programa”. Snimljen je i „Zvončić Deda Mraza” u kojem je pevalo i igralo šezdeset mališana. Bile su reprizirane i neke nezaboravne emisije iz prethodnih godina poput „Tikinog novogodišnjeg šou programa” i „Novogodišnjih pustolovina Laneta Gutovića”.

Što se sporta tiče, osim tradicionalnog novogodišnjeg takmičenja „Četiri skakaonice”, bilo je pripremljeno i nekoliko specijalnih emisija o najznačajnijim sportskim događajima dvadesetog veka.

Iz redakcije dokumentarnog programa je bila najavljena emisija „Smešna strana izbora”, zatim pregled događaja u 20. veku, kao i „Vek mode”.

Tačne programske satnice za 31. decembar 2000. i 1. i 2. januar 2001. nisu postojale do poslednjeg trenutka iz sledećih navedenih razloga: tadašnji v.d. urednika zabavnog programa, Nikola Nešković, obrazložio je za časopis „TV novosti” u broju od 27. decembra 2000. godine nepostojanje tačne programske satnice nedostatkom tehnike i opsednutošću prethodnim republičkim izborima.


RTS 3K u novoj 2001: Bez skrivene kamere

Lajko Feliks i trubači Bobana Markovića za ulazak u Novu 2001.
Tačno u ponoć: koncert Lajka Feliksa sa trubačima Bobana Markovića (2000)

Prema rečima Igora Miklje, tadašnjeg glavnog i odgovornog urednika Trećeg kanala, novogodišnje veselje je započeto 31. decembra u podne osmočasovnim programom „Novogodišnji mozaik” u kom su se pojavljivali razni zabavljači, mađiončari, deca iz obdaništa… Takođe, bili su emitovani i segmenti iz novogodišnjeg programa kao svojevrstan vodič za ono što je na programu Trećeg kanala bilo emitovano tokom najluđe noći.

Od 20.00 do 22.00 je bio emitovan „Novogodišnji decibel”. Glavni junaci u njemu su bili ponovo najmlađi koji su pripremili parodiju na domaće muzičke festivale: njihovu organizaciju i nameštanje pobednika. Osim klinaca, u emisiji su učestvovali i popularni glumci i muzičari poput sastava „Orthodox Celts” i „Deca loših muzičara”… Ovaj dvočasovni dečji muzički program je reprizno bio emitovan 1. januara u 12.00 i 2. januara u 15.00.

Nakon završetka „Novogodišnjeg decibela”, od 22.00 do 23.00 bio je emitovan specijalni igrani program pod nazivom „Zeka, Crvenkapa i Lotar Mateus” koji se bavio parodijom onoga što se u poslednja dva meseca dešavalo na domaćim televizijama. Prema scenariju, direktor jedne televizije je dobio nalog da, u pet minuta do podne 31. decembra, snimi novogodišnji program. Pozvao je svoja tri verna pomoćnika, urednike dečjeg, muzičkog i sportskog programa, da osmisle ludačke predloge. Sve to su ometale razne sindikalne grupe, zavisne i nezavisne. Reditelj ovog programa je bio Jug Radivojević, a uloge su tumačili: Dragan Vujić Vujke, pokojnici Tibor Tot i Milenko Zablaćanski, Aleksandar Dunić, Jelena Stupljanin

Poslednji sat stare 2000. godine bio je rezervisan za popularni muzički talent-šou „3K dur”, koji je bio na programu i 1. i 2. januara 2001, ali u terminu od 20.00, dok su reprize bile emitovane 1, 2. i 3. januara u 11.00; više reči o prazničnim izdanjima „3K dura” će biti u trećem nastavku ovog pregleda.

Petominutnu novogodišnju čestitku je gledaocima 3K uputio Đorđe Balašević, a nakon čestitke je usledeo polusatni koncert violiniste Lajka Feliksa sa trubačima Bobana Markovića. U 35 minuta posle ponoći, bila je emitovana emisija Voje Nedeljkovića „Ometanje”. I koncert Lajka Feliksa i Bobana Markovića, kao i „Ometanje”, imali su svoje reprize 1. januara u 21.30, odn. u 22.00. Novogodišnje veče je završeno desetočasovnim „Rok maratonom”, koji je premijerno bio emitovan od 01.30 do 10.30 časova, a reprizno 2. januara od 21.00 do 10.00 prepodne; o rok maratonu „Prženje” će više reči biti u trećem nastavku ovog pregleda. Od muzičkih sadržaja je bio emitovan i koncert grupe „Eyesburn”, premijerno 1. januara u 10.30, a reprizno 2. januara u 19.30 i 3. januara u 10.00.

Sportska redakcija je pripremila pregled događaja u prošloj godini; bio je emitovan u četiri navrata: 31. decembra 18.00-20.00, 1. januara 16.00-18.00 i 2. januara 08.00-11.00 i 15.00-17.00. Ekipa emisije „Poslovni sat” je pripremila pregled privrednih dešavanja u 2000. godini za 3. januar u 20.00, da bi nakon nje usledeo snimak koncerta koji je guverner Narodne banke Jugoslavije, Mlađan Dinkić, sa grupom „Monetarni udar” održao u okviru tradicionalnog novogodišnjeg koncerta u Novom Sadu; sa ovim koncertom, emitovanim u terminu između 21.00 i 22.00, i u reprizi 4. januara u terminu 10.00-11.00, 3K je i završio sa novogodišnjim slavljem.

U daljem saopštenju se Miklja u navedenom razgovoru za „TV Novosti” u broju od 27. decembra 2000. godine, osvrnuo na činjenicu da je najveći problem ležao u obezbeđivanju filmskog i serijskog programa za novogodišnje praznike. Na sve to je dodao da su gledaoci radije želeli da vide premijerne naslove, ali da im budžet nije dozvolio, zbog čega su se opredelili za sledećih pet repriznih, ali kvalitetnih i zanimljivih probranih naslova emitovanih tokom 1. januara:

  • „Srce od papira” (14.00-16.00)
  • „Leteći Holanđanin” (18.00-20.00)
  • 01.00-08.00 – mini filmski maraton u okviru kog su bili emitovani sledeći naslovi: „Kundun”, „Sobarica sa Titanika” i „Živeći u zaboravu”

Skrivena kamera, kao glavno obeležje prethodnih novogodišnjih programa 3K, izostala je za ulazak u Novu 2001. godinu zato što je i samo snimanje podsećalo na skrivenu kameru; tako su voditelji stalno jadikovali i objašnjavali gledaocima zašto ne može sve da bude onako kako oni žele.


Obrada celokupnog materijala: RetroPressAdria

Naslovna slika urađena u Photoshopu.

Izvor: „TV Novosti”, 27. decembar 2000.


NAPOMENA: Neke satnice napomenute u ovom tekstu su bile improvizovane, a celokupan tekst je pisan u prošlom vremenu.


U 2. delu: Igrani program na RTS za ulazak u novu 2001. godinu

Pratite: retropressadria.rs, kao i FB i IG stranicu za ostale informacije iz domena zabave.

Report

What do you think?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ŠVINDLERI

NOVA SERIJA! Premijera serije ŠVINDLERI od 22. decembra na Superstar-u

RTS-ov igrani novogodišnji program za Novu 2001.

RTS u Novoj 2001: „Luđe od luđeg” i „A sad adio”