Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :
AdBlock je uključen!

Molimo Vas da isključite vaš AdBlock za sajt TVINEMANIA.RS. Reklame su jedini izvor prihoda za održavanje sajta. Hvala na razumevanju.

img

RTS snima seriju o Nemanjićima – 200 godina dinastije

/
/
/

Radio-televizija Srbije priprema snimanje velikog i jedinstvenog projekta o nemanjićkoj Srbiji. Serijal „Krunisanje Stefana Prvovenčanog: Prva nemanjićka kraljevina“, rađen je po tekstu Gordana Mihića. Podsetiće na događaje iz nacionalne istorije i najaviti veliki jubilej, 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog.

Pod zidinama Smederevske tvrđave uskoro bi trebalo da budu snimane scene jedne od najznačajnijih serija RTS-a Krunisanje Stefana Prvovenčanog: Prva nemanjićka kraljevinapo tekstu Gordana Mihića.

Čelni ljudi naše kuće, učesnici projekta i domaćini grada Smedereva obišli su despotov grad.

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović dogovorili su se da Smederevo bude saradnik u realizaciji projekta.

„Sve to što budemo radili može da ostane ovim ljudima kasnije i kao neka vrsta turističke atrakcije, možemo da pravimo i muzej o Nemanjićima, o kome se govori u poslednje vreme – sve je to deo našeg projekta o Nemanjićima koji ćemo raditi 10-15 godina, od sada pa nadalje”, ističe generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović navodi da je presrećna što će se serija snimati u tvrđavi: „Još mi je veća čast što je grad Smederevo prvi grad s kojim RTS razgovora o saradnji. Mislim da je ovaj projekat za duže staze.“

Smederevska tvrđava je jedna od 240 lokacija na kojima će serija biti snimana, a romansiranu istoriju o stvaranju prve srpske države publika će gledati u 12 epizoda.

„Nalazimo se u Smederevu sa užim delom ekipe, direkcijom i domaćinima i gledamo lokalitet Smedereva, koji je vrlo zahvalan za mnoge objekte i lokacije koji su nam potrebni za seriju“, navodi reditelj Marko Marinković.

„Tvrđava će u tom periodu, dok se bude snimao film, biti veoma interesantna i za fotografe i ostaće jedan lep dokument, a nadam se da će nešto od toga možda moći da se iskoristi u narednom periodu za posetioce koji će moći bolje da shvate kako su neki delovi tvrđave izgledali“, ističe Dejan Radovanović, v. d. direktora Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Smederevu.

Serija o Nemanjićima trebalo bi da bude emitovana na kanalima RTS-a krajem sledeće godine, a predstaviće 200 godina dinastije, period od rođenja velikog župana do smrti Uroša Nejakog, kao i borbe velikih sila za teritoriju Balkana, unutrašnje sukobe, sticanje autokefalnosti srpske crkve, vojne uspehe i krvave borbe.

Izvor: RTS

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Reddit

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar