in , ,

Prva epizoda serije Čizmaši kao odličan uvod u priču

U subotu 17. oktobra 2015. godine prikazana je prva epizoda dugoočekivane serije Čizmaši na RTS-u koja predstavlja odličan uvod u priču koju ćemo pratiti u narednih 12 epizoda.

Serija je rađena po romanu Dragoslava Mihailovića, koji je  1983. godine dobio NIN- ovu nagradu za roman godine, a 1984. godine proglašen je za najčitaniji roman u tradicionalnoj anketi Narodne biblioteke Srbije. Roman je za potrebe televizije scenaristički adaptiraoĐorđe Milosavljević.

Snimanje istoimene serije realizovali su Radio-Televizija Srbije i produkcijska kuća „Eye-to-Eye“. Serija „Čizmaši“ u režiji Dejana Zečevića prati sudbinu mladog oficira Živojina Stanimirovića, zvanog Žika Kurjak (Miodrag Dragičević) koji je nadimak dobio zbog slučajne tuče sa drugom Momčilom Teofilovićem kome je odgrizao uvo, čime se od samog početka može spoznati borbeni duh glavnog junaka.

Miodrag Dragičević / Foto: Eye to Eye – Facebook: https://www.facebook.com/Eye-to-Eye-111350454914

Sam početak serije obeležila je uverljiva naracija glavnog junaka (narator Miki Manojlović) koji, dijalekatski obojeno, pripoveda svoju životnu priču. Priča je smeštena u periodu između dva svetska rata, u malom mestu Oknu, 1930. godine gde jedan mladi život mirno teče u ne tako svetlim okolnostima.

Glavni junak serije je Žika, mladi rudar, koji se vredno i mukotrpno bori za svoje mesto pod suncem i egzistenciju u teškom međuratnom periodu. Pored najtežeg posla koji može obavljati dečak od samo 17. godina, na njegova mlada leđa je pao i teret nestašice u kući, tužne i bezpomoćne majke, nezadovoljne sestre i bolesnog oca.

Radoje Čupić / Foto: Eye to Eye – Facebook: https://www.facebook.com/Eye-to-Eye-111350454914

Kako život piše romane, pukim slučajem mladi rudar Žika tokom jednog sasvim običnog radnog dana od svog druga i kolege Svete dobi savet da pogleda novi oglas u Politici u kome je navedeno da je otvoren konkurs za Oficirsku školu. Ovaj primamljiv oglas je istog trenutra zainteresovao Žiku i probudio u njemu želju da jednog dana postane oficir, ali i tome su stajale na put njegove godine, pa je kao i svaki maloletnik morao i za tu svoju odluku da dobije pismeno odobrenje od oca.

Starog oca (Radoje Čupić), već dotučenog bolešću i brenemom života, čuvši ovu sinovljevu zamisao, u prvi mah uhvati tuga što neće imati ko da mu pomogne u dućanu, ali nakom nekog vremena je potpisao saglasnost i pustio sina u beli svet . Uprkos svim očajničkim molbama majke (Milica Mihajlović) da ne odlazi i upozorenjima da je to jako mučan i opasan posao za tako mladog i naivnog decaka kao što je on, neumoljivi Žika ipak odlazi na vojnu obuku u Oficirsku školu . S početka prepun elana i želje za učenjem i napredovanje, glavni junak entuzijastično kreće u novu etapu svog života .

Milica Mihajlovic / Foto: Eye to Eye – Facebook: https://www.facebook.com/Eye-to-Eye-111350454914

Međutim, na samom početku svoj vojničkog puta, već je osetio na svojoj koži ljudsku pohlepu i zlobu i to od svojih nadređenih. Jedan od njih bio je kaplar Nedeljković koji je svoju nadmoć nad mladim oficirima pokazivao tako što ih je sve terao da tokom vežbi skaču u stilu žabe i da pritom ispuštaju iste krike kao i žabe, što se ni malo nije svidelo mladom vojniku Žiki. Ova vrsta obuke nije se dopala ni njegovim najboljim drugovima Mirku Ćoroviću – Ćori i Stevici Todoroviću koji su takođe na svojoj koži osetili istu muku kao i Žika.

Miloš Timotijević / Foto: Eye to Eye – Facebook: https://www.facebook.com/Eye-to-Eye-111350454914

Zajednička muka ih je ujedinila i zbližila, i to prijateljstvo je opstalo još i u narednih godinu dana, kada su napokon završili mukotrpnu obuku i na njihovo veliko iznenadjenje dobili premeštaj u Ćupriju. Početak službe u Ćupriji je obeležilo pre svega upoznavanje vojnika, sada već podnarednika, sa svojim nadređenima kao što su poručnik Zdravko Zec (Miloš Timotijević) i kapetan Perkić (Nebojša Milovanović) . Najsvetlija tačka njihovom daljem vojnom obrazovanju jeste i činjenica da je za vojno odeljenje u Ćupriji  upravo nadležan čuveni komandant puka major Čiča Miljković (maestralni Aleksandar Berček), naveliko poznat kao jedini major koga vojska neizmerno voli i koji je pravdoljubiv.

Nebojša Milovanović / Foto: Eye to Eye – Facebook: https://www.facebook.com/Eye-to-Eye-111350454914

Mladi podnarednik Žika još na početku svoje podnaredničke karijere je dobio tu jedinstvenu priliku da se oči u oči susretne sa čuvenim Čičom koji je bio moralno nepokolebljiv, očinski topao ali ipak autoritativan ratnik i lojalan srpski oficir starog kova. Taj prvi susret sa majorom Čičom za mladog podnarednika bio je prekretnica. Naučen još iz prethodne škole da se autoritetom u mučenjem vojnika jedino stiče poštovanje od strane istih, Žika je istom taktikom nastupio i pred svojim podređenim vojnicima što je mudri Čiča video. Taj trenutak je iskusni major iskoristio da posavetuje neiskusnog Žiku rečima:

„Nemoj da ganjaš te mlade vojnike više nego što treba, mrzeće te, a za koga će da ratuju ako tebe kao starešinu mrze. Može da se bude dobar starešina i da se ne bude omražen kod vojnika“.

Te reči su dugo odzvanjale u glavi podnaredniku Žiki koji je tom prilikom priznao samom sebi da se zaljubio u vojsku na isti način kao kada se decko zaljubi u devojku…

Aleksandar Berček / Foto: Eye to Eye – Facebook: https://www.facebook.com/Eye-to-Eye-111350454914

Sve ovo je samo uvodna priča serije „Čizmaši“ koja preti da bude veoma gledana, pogotovo ako uzmemo u obzir genijalnu glumačku ekipu koju čine pored pomenutih glumaca i aktera prve epizode i Sloboda MićalovićBogdan DiklićDragan BjelogrlićLjubomir BandovićDragan Petrović PeleDara Džokić i  mnogi drugi…

Foto: Eye to Eye / Facebook

Report

What do you think?

Written by TVINEMANIA

Najnovije vesti, najave, sinopsisi i ostale informacije iz sveta domaćih i stranih serija i filmova. Pratite nas i na društvenim mrežama. Dobrodošli! #tvinemania

Čizmaši – Epizoda 1 – Promo #2

Počelo snimanje za nastavak serije Selo gori, a baba se češlja