in ,

Ovogodisnji 47. FEST otvara film Miljenica

FEST će se održati od 22. februara do 3. marta

Pod sloganom „Bez zaštite“, 47. Fest, od 22. februara do 3. marta, prikazaće 125 filmova, a „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće posthumno dodeljen srpskom reditelju Dušanu Makavejevu, dok će priznanje za dosadašnje stvaralaštvo biti uručeno reditelju i glumcu Rejfu Fajnsu.

Konferencija za novinare u Skupštini grada počela je minutom ćutanja u čast nedavno preminulom Makavejevu, a umetnički direktor festivala i direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić najavio je da će priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biti predato 25. februara u Kombank dvorani pre projekcije filma Slučaj Makavejev, Gorana Radovanovića, dok će dva dana ranije u Kinoteci biti otkrivena ploča sa imenom velikog reditelja.

Slogan i vizuelni identitet ovogodišnjeg Festa takođe je odavanje počasti Makavejevu.

Fajns dolazi na Fest povodom projekcije svog filma Bela vrana, koji će između ostalih predstaviti i poznata glumica Adel Eksarčopulos, nagrađena „Zlatnom palmom“ za ulogu u filmu Plavo je najtoplija boja.

Kako su najavili gradski sekretar za kulturu Ivan Karl i v. d. direktora Cebefa Damir Handanović, u 11 programskih celina biće prikazano 125 filmova, u 13 dvorana, a ukupno je planirano 500 projekcija.

Pantelić podvlači da odabrani naslovi, svaki na svoj način, predstavljaju autorski okršaj sa aktuelnom stvarnošću ili stvarnošću koju odavno nazivamo prošlošću.

„Više nego primetna zastupljenost filmova takozvanih malih kinematografija ili znatnog broja rediteljki u programu Festa (22) nije stvar selektorske korektnosti, već kvaliteta autorskog izraza koji treba da prepozna i publika i distributeri“, rekao je Pantelić.

Glavni takmičarski program obuhvatiće 14 filmova iz Velike Britanije, Francuske, Libana, Argentine, Irana, Australije, SAD, Hrvatske, Azerbejdžana, Slovenije i Rusije, a o najboljima će odlučivati: srpski reditelj Bojan Vuletić, slovenačka glumica Milena Zupančić, rumunska rediteljka Ijana Urikaru, srpska glumica Nada Šargin i hrvatski glumac Goran Bogdan.

Pantelić je posebnu pažnju skrenuo na ostvarenja Brushalter (u režiji Vajta Helmera sa Mikijem Manojlovićem u glavnoj ulozi), Crni anđeo (Luis Ortega), Fabrika (Jurij Bikov), Granice sveta (Gijon Niklou), Hotel Mumbaj (Antoni Maras), Kapernaum (Nadin Labaki), Osmi povjerenik (Ivan Salaj), Posledice (Darko Štante), Spokoj (Pablo Traper).

U takmičarskom programu „Srpski film (Srbija i prijatelji)“ biće prikazano 13 ostvarenja, srpskih većinskih i manjinskih koprodukcija, a u žiriju su srpski reditelj Lazar Bodroža, direktor Hrvatskog audiovizuelnog centra (HAVC) Daniel Rafaelić, srpski glumac Milan Marić, kineski glumac Vang Jao i umetnički direktor festivala u Hmaburgu Albert Videršpil.

Publika će imati priliku da pogleda: Aleksi (Barbara Vekarić), Delirijum tremens (Goran Marković), Bio sam kod kuće, ali… (Angela Šanelec), Izbrisana (Miha Mazini i Dušan Joksimović), Iz ljubavi (Nenad Miković), Između dana i noći (Andra Martinovića), Pijavice (Dragan Marinković), Poslednji Srbin u Hrvatskoj (Predrag Ličina), Psi umiru sami (Nikola Petrović), Reži (Kosta Đorđević), Sam samcat (Bob Jelčić), Slučaj Makavejev (Goran Radovanović) i Šavovi (Miroslav Terzić).

Nagradu „Nebojša Đukelić“ za najbolji film regiona dodeliće žiri u sastavu: hrvatski pisac i filmski kritičar Jurica Pavičić, dekan Fakulteta dramskih umetnosti Miloš Pavlović i filmski kritičar Radio Beograda Nevena Matović, a tu su i Politikina nagrada „Milutin Čolić“ i nagrade Fipresci žirija i Fedeora žirija.

Fest otvara film Miljenica Jorgosa Lantimosa, koji ima 10 nominacija za Oskara, na zatvaranju će biti prikazano ostvarenje Oni, Paola Sorentina, dok će u „Glavnom programu“ van konkurencije biti prikazan dokumentarac Pepe, jedan uzvišeni život, Emira Kusturice.

Grad Beograd je za 47. Fest, prema rečima Ivana Karla, izdvojio 35 miliona dinara, dok su kod Ministarstva kulture aplicirali za devet miliona dinara.

Ulaznice će biti u prodaji od 9. februara, a u prvih sedam dana odobrava se 10 odsto popusta za komplete karata po terminskim linijama.

Izvor: Tanjug

Report

What do you think?

Written by TVINEMANIA

Najnovije vesti, najave, sinopsisi i ostale informacije iz sveta domaćih i stranih serija i filmova. Pratite nas i na društvenim mrežama. Dobrodošli! #tvinemania

Pogledajte trejler za novi film (i mini-seriju) “Delirijum tremens”

Premijera filma “Psi umiru sami” na FEST-u