in ,

“Fifty Shades of Grey”, gledati ili ne?! “Fifty Shades of Grey”, gledati ili ne?!

Šta god mislili o trilogiji “Fifty Shades of Grey” autorke E.L. James, jedno se ne može poreći. Film po istoimenoj prvoj knjizi je najisčekivaniji film godine, što potvrđuje i status najbrže prodavanih karata jednog R rangiranog filma od vremena “Sex and the City 2”, prema Fandango servisu za prodaju karata.

Filmofil u meni bi vam pre samo dva meseca rekao:“NE GLEDATI NI SLUČAJNO, NE ČITATI KNJIGE, NE SPOMINJATI PRED PRIJATELJIMA DA ZNATE DA TE KNJIGE POSTOJE (da biste izbegli ozbiljno blamiranje u društvu)!!!” Ali, avaj…Znate onaj trip kada vas ekipa ubeđuje da obavezno gledate neki film ili seriju, pročitate neku knjigu, a vi baš nećete, jer vas jezivo nervira što se svi masovno “lože” to?! Verujem da za to sigurno postoji neko savršeno dobro objašnjenje psihologa (pa čak i naziv sindroma), kao što verujem da smo svi prošli kroz to bar jednom. Ja sam tako odbijala da gledam “Game of Thrones”“Breaking Bad”… Kakav danak neiskustvu! ?

No, natrag na “Fifty Shades”. Svo moje opiranje knjigama i ideji o filmu, palo je u vodu kada je režiserka Sam Taylor Johnson (sama neuobičajen izbor s obzirom na njen dosadašnji rad na poprilično “artsy” i nezavisnim  filmovima), za ulogu “mračnog princa” Christian Grey-a izabrala Severno-Irskog glumca Jamie DornanaZašto?! Ako ste imali priliku da gledate Irsko-Britansku seriju “The Fall” u kojoj upravoDornan briljira kao serijski ubica Paul Spector, vešto bežeći ulicama Belfasta od detektivke Stelle Gibson (Gillian Anderson), ne treba vam puno ubeđivanja. O fenomenalnom “The Fall-u” ću pisati uskoro u posebnoj preporuci.

Kasting za “Fifty Shades of Grey” bio je komplikovan i za razliku od uloge Anastasie Steele, za koju je prilično brzo angažovana simpatična Dakota Johnson (ćerka glumaca Melanie Griffith i Don Johnson-a), nalaženje “savršenog” Grey-a bilo je daleko teže. Posle pominjanja brojnih imena od Matt Bomer-a, preko Ryan Gossling-a i odustajanja Charlie Hunnam-a (The Sons of Anarchy), izbor je pao naJamie Dornan-a, bivšeg Calvin Klein modela (čega se ozbiljno stidi i mrzi kada se spominje u intervjuima, ali mi devojke zaista ne vidimo zašto!:).

Moja “borba” bila je otežana i činjenicom da se Dornan-a sećam iz prve sezone serije “Once Upon A Time” kao Sheriff Graham-a i Huntsman-a (fanovi znaju kako se Graham-ova priča završila, dok za Huntsman-a još uvek ima nade za povratak u nekom od flashback-ova).

Posle silnog opiranja i viška slobodnog vremena, pozajmila sam prvu knjigu “Fifty Shades of Grey” (da bih znala o čemu će se raditi u filmu, već rešena da se film sa Dornanom ne sme propustiti!:) i mogu vam reći da je veliki broj mojih predsrasuda “pao u vodu”. Budimo realni, E.L.James nije William Shakespeare, niti autorka vredna Nobel-a za književnost, ali je uspela da od početne ideje (fanfikcije namenjene fanovima “Twilight” sage), stvori dva lika koji su, po meni, modernija verzija Julie Roberts i Richard Gere-a iz filma “Pretty Woman”.

Anastasia Steele nije prostitutka (kao Julia u filmu), već studentkinja književnosti koja igrom slučaja upoznaje tajanstvenog, mračnog BDSM dominantnog biznismena Grey-a. Na moje iznenađenje, u pitanju je stara, dobra ljubavna priča! Ne verujete mi?! Pitajte prijateljice koje su letos krijući čitale ove knjige negde na plaži. ? Večiti ženski pokušaj da prodre u srce nesrećnog, u ovom slučaju zlostavljanog dečaka, odraslog u surovog muškarca i promeni ga na bolje je i Anastasijina misija.

Sveopšta negativna histerija koja vlada oko ove trilogije i filma je potpuno bezrazložna. Uz slaganje s većinom svetskih kritičara da su knjige pisane književno siromašnim stilom, bez prevelike dubine dijaloga, ne slažem se s ocenama da je u pitanju “erotika za domaćice” ili još gore, da obiluje scenama nasilja nad ženama, zbog osvrta na BDSM stil života koji vodi glavni junak. Osim tzv. “Crvene sobe bola” koju Christian ima i opisa BDSM pravila u ugovoru koji on nudi Ani (a ona ga ni ne potpisuje!)ne postoji toliko perverzija i čudnih seksualnih fantazija koje se između dva lika dešavaju, a za koje ne znamo da ih praktikuje 99% parova. Iskreno, prema reakcijama “dežurnih moralista” među kritičarima, očekivala sam Špansku inkviziciju u “Crvenoj sobi”, u najmanju ruku. Uostalom, sve što se tamo dešava jeste izbor dve odrasle osobe. Citiraću Dornan-a koji je u intervju-u Britanskom Guardian-u nedavno rekao:

        “Da li je moguće da su svih sto miliona ljudi koji su pročitali ove knjige ludi?!”

O navodima da dvoje glavnih glumaca nemaju “nikakvu hemiju” ne želim ni da diskutujem. Dovoljan dokaz je ovaj simpatični intervju koji su Jamie i Dakota dali magazinu “Glamour” u pauzi slikanja naslovnu stranu.

Gledati film ili ne, izbor je svakako na vama. Ovaj članak je samo pokušaj da razbijem predrasude koje sam i sama imala prema trilogiji, a onda su me likovi u potpunosti očarali.

Pored provereno dobrog režisera, dobre glumačke ekipe, film ima i odličan soundtrack na čelu sa ekskluzivnom novom pesmom Beyonce, “Haunted”, novom verzijom njene “Crazy In Love”; The Weeknd, “Earned It” (sa prilično eksplicitnim spotom u kome gostuje Dakota Johnson), Ellie Goulding, “Love Me Like You Do” (već mega hit, a u spotu se mogu videti dodatne scene iz filma), Sia,“Salted Wound” itd.

Jedna od pesama sa soundtrack-a, Ellie Goulding “Love Me Like You Do”:

http://youtu.be/SNiVixFG07s

Premijera filma je na Berlinskom festivalu 11. februara uz prosustvo rediteljke Sam Taylor-Johnson i glavnih glumaca Dakote i Jamie-a. Srpska premijera je istog dana (karte su već u prodaji u Beogradu i Kragujevcu, a uskoro se očekuje prodaja karata i u Novom Sadu)! Pošto će film biti aktuelan oko i na Dan zaljubljenih, svakako preporučujem momcima da povedu svoje devojke u bioskop. Možda sa projekcije oboje izađu uz par naučenih trikova! ?

Uz oficijelni prvi trejler i Beyonce, pozdravljam vas sa “Laters baby!!!” (u stilu Mr.Grey-a)

Report

What do you think?

Written by TVINEMANIA

Najnovije vesti, najave, sinopsisi i ostale informacije iz sveta domaćih i stranih serija i filmova. Pratite nas i na društvenim mrežama. Dobrodošli! #tvinemania

Branio sam Mladu Bosnu – Srđan Koljević o seriji

Branio sam Mladu Bosnu – Epizoda 3 – Sinopsis