RTS
in

Delirijum tremens – Nova RTS-ova mini-serija

U produkciji Radio-televizije Srbije, snimljena je mini serija „Delirijum tremens“. Komad, koji se izvodio u Beogradskom dramskom pozorištu, pisac i reditelj Goran Marković je adaptirao za televiziju. Priča o glumcu Dagiju postaje mini-serija sa četiri epizode.

Kroz četiri epizode, junak Dagi, po zanimanju glumac, igrajući terapijske uloge u psihodrami pronalazi sebe.

Dramatične sudbine onih zauvek inficiranih pozorištem i glumom, inspirisale su Gorana Markovića da napiše Delirijum tremens. Priča prati poznatog glumca Dagija, igra ga Tihomir Stanić, koji se iznenada razboli i u bolnici, uz pomoć psihodrame, kreće u potragu za sopstvenim identitetom.

„Ovaj ceo scenario i ova uloga koja je izuzetno napisana su jedna dirljiva apologija našoj profesiji, i kao da potvrđuju ono što kaže Ivo Andrić u Razgovoru sa Gojom ‘I u najboljim pozorištima sve je prašno i nečisto, glumački poziv je najteži i najbedniji od svih poziva, zato je njima potrebno da se u životu toliko provode, banče, jedu i piju, kao neki stalni osuđenici na smrt, stalno na belom hlebu’“, kaže Stanić.

U seriji, koja će publiku naterati na smeh i suze, muzika Zorana Simjanovića. Uloge tumače Anita Mančić, Igor Đorđević, Nada Šargin, Dagijevu suprugu, kostimografa, Gorica Popović.

„Izvesno je da ona njega voli i da je on godinama ljubav njenog života, e sad to što on radi, to je zaista teško izdržati, ali ona nekako u tome uspeva“, objašnjava cenjena glumica.

„Imamo scenu gde svašta jedno drugome kažemo, ali ja sada dolazim da ga molim, pošto se kolega razboleo, da uskoči i da spase predstavu jer je sala rasprodata, a gledalište puno. I to govori o ludosti i božanstvu našeg posla“, istakao je Miodrag Krstović.

U više navrata Goran Marković bavio se glumom kao temom u pozorištu i na filmu, Male tajne, Govorna mana, Turneja. Ovoga puta pogled na fenomen glume je iz sasvim drugog ugla, gluma kao bolest – bolest zavisnosti.

„Može se reći da smo mi u jednom deliričnom stanju stalnom, permanentnom. To se ne odnosi samo na alkoholičare, nego uopšte na stanje svesti. O tome je između ostalog ova serija, o jednom delirijumu u kome živi glavni junak i njegova okolina iz koga se treba iskobeljati, treba ga izlečiti“, objašnjava reditelj Marković.

Psihodrama je metod lečenja u grupnoj terapiji. Anita Mančić tumači lik terapeutkinje Lize.

„Naučila sam dosta toga o psihodrami i tu se dobro snalazim. Teškoća je utoliko što nije pravi glumački posao. Mi svi želimo da pokažemo deo duše, ona naprotiv, suprotno od toga služi da bi drugi pokazali deo svoje duše, a ona kao da ne postoji“, istakla je glumica.

Izvor: RTS

Report

What do you think?

Written by TVINEMANIA

Najnovije vesti, najave, sinopsisi i ostale informacije iz sveta domaćih i stranih serija i filmova. Pratite nas i na društvenim mrežama. Dobrodošli! #tvinemania

Pogledajte trailer za novi domaći film “Reži”

„Žmurke“ – Serija o sudbini dečaka i devojčica koji polaze u školu na Dan pobede nad fašizmom