Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :
Home / TV / Domaće serije / Delirijum tremens – Nova RTS-ova mini-serija

Delirijum tremens – Nova RTS-ova mini-serija

/

U produkciji Radio-televizije Srbije, snimljena je mini serija „Delirijum tremens“. Komad, koji se izvodio u Beogradskom dramskom pozorištu, pisac i reditelj Goran Marković je adaptirao za televiziju. Priča o glumcu Dagiju postaje mini-serija sa četiri epizode.

Kroz četiri epizode, junak Dagi, po zanimanju glumac, igrajući terapijske uloge u psihodrami pronalazi sebe.

Dramatične sudbine onih zauvek inficiranih pozorištem i glumom, inspirisale su Gorana Markovića da napiše Delirijum tremens. Priča prati poznatog glumca Dagija, igra ga Tihomir Stanić, koji se iznenada razboli i u bolnici, uz pomoć psihodrame, kreće u potragu za sopstvenim identitetom.

„Ovaj ceo scenario i ova uloga koja je izuzetno napisana su jedna dirljiva apologija našoj profesiji, i kao da potvrđuju ono što kaže Ivo Andrić u Razgovoru sa Gojom ‘I u najboljim pozorištima sve je prašno i nečisto, glumački poziv je najteži i najbedniji od svih poziva, zato je njima potrebno da se u životu toliko provode, banče, jedu i piju, kao neki stalni osuđenici na smrt, stalno na belom hlebu’“, kaže Stanić.

U seriji, koja će publiku naterati na smeh i suze, muzika Zorana Simjanovića. Uloge tumače Anita Mančić, Igor Đorđević, Nada Šargin, Dagijevu suprugu, kostimografa, Gorica Popović.

„Izvesno je da ona njega voli i da je on godinama ljubav njenog života, e sad to što on radi, to je zaista teško izdržati, ali ona nekako u tome uspeva“, objašnjava cenjena glumica.

„Imamo scenu gde svašta jedno drugome kažemo, ali ja sada dolazim da ga molim, pošto se kolega razboleo, da uskoči i da spase predstavu jer je sala rasprodata, a gledalište puno. I to govori o ludosti i božanstvu našeg posla“, istakao je Miodrag Krstović.

U više navrata Goran Marković bavio se glumom kao temom u pozorištu i na filmu, Male tajne, Govorna mana, Turneja. Ovoga puta pogled na fenomen glume je iz sasvim drugog ugla, gluma kao bolest – bolest zavisnosti.

„Može se reći da smo mi u jednom deliričnom stanju stalnom, permanentnom. To se ne odnosi samo na alkoholičare, nego uopšte na stanje svesti. O tome je između ostalog ova serija, o jednom delirijumu u kome živi glavni junak i njegova okolina iz koga se treba iskobeljati, treba ga izlečiti“, objašnjava reditelj Marković.

Psihodrama je metod lečenja u grupnoj terapiji. Anita Mančić tumači lik terapeutkinje Lize.

„Naučila sam dosta toga o psihodrami i tu se dobro snalazim. Teškoća je utoliko što nije pravi glumački posao. Mi svi želimo da pokažemo deo duše, ona naprotiv, suprotno od toga služi da bi drugi pokazali deo svoje duše, a ona kao da ne postoji“, istakla je glumica.

Izvor: RTS

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Komentari

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Reddit
This div height required for enabling the sticky sidebar

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.