in

”Branio sam Mladu Bosnu” – serija i film

Producentska kuća “Košutnjak film” počela je snimanje filma i televizijske serije “Branio sam Mladu Bosnu” u režiji Srđana Koljevića.

Snimanje jedinog domaćeg filmskog projekta kojim će ove godine biti obeležena stogodišnjica početka Prvog svetskog rata počela je u Beogradu. Reditelj i scenarista dugometražnog igranog filma „Branio sam Mladu Bosnu“ je Srđan Koljević, a iza projekta stoje „Košutnjak film“, Filmski centar Srbije i RTS.

Rađen po dokumentarnim podacima, film prati priču koja je ostala u senci, priču advokata Rudolfa Cistlera, koji je po službenoj dužnosti branio Gavrila Principa i njegove drugove optužene 1914. za veleizdaju i ubistvo austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

Priča je intrigantna i vredna da se ispriča. Bavi se najznačajnijim sudskim procesom 20. veka, procesom posle atentata. Osvetljava teme koje su aktuelne i danas, teme moralnog integriteta i pravde i individualne hrabrosti ispričane iz vizure zaboravljenog heroja, nekog ko može objektivno da sagleda situaciju – objašnjava Koljević.

Glavnu ulogu advokata Cistlera, jedinog čoveka koji je u tom trenutku branio Mladu Bosnu, tumači proslavljeni glumac Nikola Rakočević, koji smatra da mu je ova uloga i te kako legla.

vaja dujovic i nikola rakocevic

Drago mi je što se radi na ovoj temi, jer ljudi pokušavaju da je razumeju. Mi imamo tu idiotsku poziciju u državi na kojoj ti ne možeš da iskažeš svoje mišljenje, on je ubio čoveka i to je to. Ali ne možete da tumačite isto onog ko je ubio iz lične koristi ili ludila i čoveka koji je smaknućem cara dobio slobodu naroda. Mogu da se zamislim u toj ulozi, nisam ubica, ali razumem to, tada to nije moglo drugačije – kaže Rakočević.

Izvor: rts.rs

Report

What do you think?

3 Comments

Leave a Reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Written by Johnny

  Neće biti nastavka Ravne Gore

  Druga sezona X Factora bez Željka!